Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-inte-fel-pa-ungdomarna-det-ar-en-kulturkrock-over-generationer/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är inte fel på ungdomarna, det är en kulturkrock över generationer

Ungdomar har inte dålig arbetsmoral, det är en kulturkrock över generationer. På samma sätt som personer som varit aktiva i yrkeslivet en längre tid ifrågasätter yngre generationer så ställer vi unga oss frågvisa till äldre generationers sätt att arbeta och utföra saker. För att bygga en dynamisk arbetsmarknad bör vi istället för att fokusera på olikheterna, fokusera på hur vi kan ta vara på varandras förmågor och begåvningar.

Rätta artikel

Det är ett återkommande tema att läsa om ungas arbetsmoral eller odisciplinerade uppfostran, vilket nu, enligt många, yttrar sig på arbetsmarknaden. Bland annat beskrevs det i en intern revisionsrapport för Migrationsverket tidigare i år att ”curlade 80-talister” låg bakom dåliga resultat och i förra veckan gick företagarnas VD ut med att ungdomar saknar god arbetsmoral.

Till min glädje så försvarade Catharina Nasenius oss ungdomar i ett debattinlägg på DN.Åsikt, men i röstningen verkar det vara en majoritet som inte håller med henne. Jag menar på, precis som Catharina, att det snarare rör sig om en kulturkrock mellan generationer än en kulturkrock mellan gymnasium och arbetsliv.

Jag är 26 år gammal och är chef över cirka 30 anställda i en butik på Södermalm i Stockholm. Samtliga fastanställda är äldre än mig. Jag vill hävda att vi har en kultur som präglas av god arbetsmoral på arbetsplatsen, där vi ställer upp för varandra när det behövs och tar i det lilla extra när vi vill nå de utsatta målen. Under min tid som ansvarig har vi nått försäljningsrekord på årets samtliga månader och jag kan sannerligen säga att jag inte har legat på latsidan.

Vad jag har erfarit, vilket samtliga artiklar som jag hänvisat till också verkar påpeka, är att det råder en kulturkrock mellan äldre och yngre generationer i arbetslivet. Jag väljer däremot att inte göra samma tolkning som exempelvis Företagarnas VD Günther Mårder och Migrationsverkets internrevisorer, att det är något fel på min och mina kamraters uppfostran. Tvärtom. Min upplevelse är att min generation ofta tänker och arbetar på ett annorlunda sätt, ofta väsentligt mycket mer effektivt. Jag undrar om vårt arbetssätt delvis kan ha med IT-åldern att göra, där vi är upplärda att arbeta genom datorerna, och delvis om den skolan som vi gick i lärde oss att vara analytiska och kritiska vilket resulterar i att vi uppfattar strukturer och tendenser annorlunda.

Med det sagt så vill jag inte vara arrogant och påstå att äldre generationer, däribland mina tidigare chefer, har varit odugliga. Det är alltså inte ett förhållningssätt som jag delar med tidigare skribenter som verkar tro det om min generation. Jag har stor respekt för personer som varit aktiva i yrkeslivet 20, 30 eller för den delen 40 år, just därför att de innehar bred kompetens och erfarenhet, men jag kan också intyga att jag stött in i personer som verkar sakna all form av arbetsmoral och hellre förhalar arbetsuppgifter än utför dem. Dessa lär vi finna i alla generationer.

På samma vis som äldre generationer verkar ifrågasätta ungdomar så ställer jag mig frågvis till dem. Varför utför de saker på ett visst sätt? Ser de inte genvägarna? Hur kommer det sig att de efter 20-30 år i arbetslivet aldrig har lärt sig att använda Excel? Utan att vara nationalekonom eller annan makroanalytiker så föreställer jag mig att just samarbetet mellan äldre och yngre generationer är avgörande för att skapa en dynamisk och expansiv arbetsmarknad. För att göra det så kräver det ömsesidig respekt för varandras styrkor, svagheter och förmågor. Det kräver att vi skapar en kultur där vi kan ta vara på varandras begåvningar.

Huvudinlägg: Catharina Nasenius: Det är inte ungdomarna det är fel på – utan företagen

Replik: Hanna Cederqvist: Problemet gäller inte alla arbetssökande