Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-inte-kroppsaktivister-som-ar-orsaken-till-overvikt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Det är inte kroppsaktivister som är orsaken till övervikt”

Sara Dahlström är kroppsaktivist och chefredaktör för tidningen Hälsa & Fitness.
Sara Dahlström är kroppsaktivist och chefredaktör för tidningen Hälsa & Fitness. Foto: Privat

Det är inte kroppsaktivister som är orsaken till övervikt. Vi visar helt enkelt upp våra kroppar utan att dra in magen och retuschera, skriver kroppsaktivisten Sara Dahlström. 

”Feminism bör stå för sunda kvinnliga kroppar” är rubriken på en insändare i Dagens Nyheter. Vid första anblick kan det verka som att syftet med den är att uppmuntra kvinnor till att träna och leva hälsosamt, och det är trots allt styrelseledamöter i Idrottsmedicin Syd som har skrivit den. Men ju fler gånger jag läser den, desto mer osäker blir jag. För personer som trots allt borde ha viss kompetens inom hälsa kan väl inte tro att den här gör någon nytta?

Det blir tidigt tydligt att skurken som vi ska bekämpa i det här fallet är så kallade ”fettaktivister” eller ”kroppsaktivister”. Flera gånger hävdar författarna att det är dessa personer som ”uppmuntrar till fetma”.

Jag som själv är en så kallad kroppsaktivist och följer massvis av kroppspositiva konton måste stanna upp ett tag och fundera. Har jag någon gång under hela mitt liv sett att någon faktiskt uppmuntrar till fetma? Att någon påstår att det är bra att vara fet? Nej.

Det handlar inte om det. Det som Idrottsmedicin Syd tycker är så farligt är att vi helt enkelt visar upp våra kroppar, utan att dra in magen och retuschera. Blotta åsynen av våra kroppar är så farlig att vi borde klä på oss och börja berätta om farorna med fetma. Det är märkligt eftersom det inte alls överensstämmer med mina erfarenheter som kroppsaktivist.

Jag som dansar, tränar och visar min tjocka kropp får faktiskt aldrig höra att någon gått upp i vikt på grund av mig. Däremot får jag höra att de vågat gå till gymmet eller deltagit i den där dansklassen de aldrig vågade innan.

Jag får också meddelanden från kvinnor som har lämnat destruktiva förhållanden eftersom konton som mitt har fått dem att inse att de har ett värde, trots att de är tjocka. I somras fick jag flera gånger om dagen veta att kvinnor hade vågat gå till stranden tack vare mig. Det är relativt vanligt att de berättar att de har slutat misshandla sig själva i form av till exempel bulimi eller olagliga och olagliga bantningspiller.

Hur tror ni att de påverkades av er insändare, Idrottsmedicin Syd, där ”sund och stark” används som något slags motsatsord till tjock, och där syftet verkar vara att få tjocka människor att sluta visa sig?

Jag är säker på att många satt där med en klump i halsen, precis som jag hade gjort för några år sedan. Ja, om man redan känner sig obekväm på gymmet – vilket många tjocka gör – är det inte direkt dit man går just då.

Det är inte så att vi kroppsaktivister förnekar att övervikt är en hälsorisk. Det är vi medvetna om, inte minst för att vi jämt och ständigt får höra det – av följare, läkare, vänner, främlingar och så vidare. Men övervikt är inte enda risken som vi dagligen utsätter oss för.

Att vara deprimerad som en konsekvens av att man inte vågar visa sig ute är till exempel en stor hälsorisk. Att spy upp maten efter varje måltid är en stor hälsorisk. Att inte våga gå till läkaren för att man är rädd att ännu en gång få en lång uppläxning om att man borde gå ner i vikt är en stor hälsorisk. Ja, ni förstår kanske vad jag är ute efter.

Det finns gott om forskning som visar att personer som utsätts för diskriminering på grund av deras övervikt har större risk att gå upp i vikt och till och med dö i förtid – den här effekten ser man oavsett hur högt BMI personerna har från början (publicerades bland annat en studie 2017 i Annals of Behavioral Medicine).

Att vi kroppsaktivister fungerar som en motvikt till detta är snarare en riktig hälsogärning, och gör med all säkerhet större nytta än insändaren från Idrottsmedicin Syd. 

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.