Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-inte-pk-det-ar-medmanskligt-korrekt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är inte PK, det är medmänskligt korrekt!

Gunnar Duren har identifierat ett problem i dagens samhälle vad gäller samtalskulturen och uppmanar oss alla att påverka den i positiv riktning. Personer som försöker göra just detta löper stor risk att stämplas som PK, eller politiskt korrekta.

Rätta artikel

Politiskt korrekt, eller PK, är ett av begreppen som används flitigt i Sverige och globalt för att förlöjliga och förminska människor och argument som inkluderar och likställer alla människor i samhället oberoende av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, tro, funktionsnedsättning med mera.

Amerikas näste president samt vårt eget tredje största parti bygger till stor del bygger sin framgång på offentligt nedsättande kommentarer och avståndstagande från människor som inte är en del av vad de definierar som normen. Vårt näst största parti har ertappats med att ägnar sig åt liknande beteende inom vad de trodde var slutna dörrar. Ett första steg för alla vi som vill påverka samtalskulturen i positiv riktning är att reagera i de politiska kretsarna, fikarummet, krogen och hemmet och kalla saker och ting för vad de är:

Det är inte PK att vägra tala i nedsättande och sexualiserade termer om kvinnor. Det är medmänskligt korrekt.

Det är inte PK att nobba argument som pekar ut alla män med en viss tro eller etnicitet som våldtäktsmän. Det är medmänskligt korrekt.

Det är inte PK att avstå från att håna handikappade. Det är medmänskligt korrekt.

Listan kan göras lång men det viktiga är följande: vi är alla mer eller mindre medmänskliga och det kommer alltid finns personer och politiska strömningar som har en attityd och ett beteende som brister i medmänsklighet. Istället för att acceptera dessa personers definition av detta fenomen som en reaktion mot etablissemanget så borde vi börja kalla det för vad det är, personer och ideologier som brister i medmänsklighet.