Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-inte-tolkarnas-fel-det-ar-politikernas/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är inte tolkarnas fel – det är politikernas

De som söker hjälp av Stockholms stad har rätt att förstå och göra sig förstådda i kontakt med myndigheter. Det behövs en tolkgaranti, prioriterat till socialtjänsten.

Rätta artikel

Problemet är mycket större än det Ali Shafiei beskriver här på DN Åsikt när han nämner svårigheter som kan uppstå när tolkkompetens brister. Tragedier sker när personer inte kan kommunicera sitt behov av hjälp och allvarliga missförstånd uppstår för utsatta människor, exempelvis i kontakt med socialtjänsten. Shafiei beskriver problem när tolk har bokats – jag vill påstå att det främsta problemet är att alltför få använder tolk i den utsträckning som behövs, även myndigheter. För enskilda innebär det ofta att de inte kan förstå de brev som skickas eller instruktioner som ges – eller att bekanta behöver tolka, med bruten sekretess och avsaknad av kvalitetssäkring. Situationen innebär lidande och slöseri med tid, ork och resurser. Givetvis innebär det också frustration och försämrad arbetsmiljö exempelvis för stadens socialsekreterare.

Liberalerna i Stockholms stad anser att den rödgrönrosa majoriteten måste införa en tolkgaranti och tydliga riktlinjer för tolkanvändning i stadens verksamheter, prioriterat i skola och socialtjänst. Det är en av våra prioriteringar i budgeten för 2017-2019. Vi delar Ali Shafieis oro över kvalitetsbrist och håller med om att kompetenskrav måste ställas – samt att tolkarnas arbetsmiljö kraftfullt behöver förbättras. En ansvarsfull politik innebär fler fastanställda tolkar i kommunen. Att erbjuda en fast arbetsplats innebär att auktorisering kan bli en del av tolkens kompetensutveckling och att det blir enklare att tolka, eftersom tolken befinner sig i ett bekant sammanhang snarare än att som i dag stressa mellan timbokningar utspridda över hela staden.

Att inte använda kompetenta tolkar innebär att personer som behöver stadens hjälp hindras från att få den och istället bemöts på ett sätt som förstärker deras maktlöshet. Shafiei har rätt, och den rödgrönrosa majoriteten borde lyssna på honom.