Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Det är köttproduktionen är problemet – inte matsvinnet

Vi behöver en svensk politik och ett internationellt samarbetsprogram för att minska kött- och mjölkkonsumtionen. Att peka på matsvinnet passar bra för ovilliga politiker som inte vill bryta med köttindustrin, men har bara marginell betydelse.

Edith Wik skriver att matsvinnet är socialt, ekonomiskt och miljömässigt ohållbart. Hon menar att vi ska klippa upp yoghurtpaket samt att vegetarianer gärna glömmer en hög sojabönor på tallriken. Jag håller inte med.

År 2010 rapporterade FN:s miljöpanel att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Hittills har inte en enda statlig skattekrona satsats på att minska vår konsumtion av animalier.

Problemet med kött och mejeriprodukter är dels att djurhållningen har en oerhört stor klimatpåverkan, men även att det är extremt markkrävande. Enligt en forskningsrapport som kom 2017 – som återges på webbplatsen ourworldindata.org – krävs hundra gånger mer mark för protein i nötkött än i baljväxter. På mark kan det annars växa skog och en hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid.

Det är alltså en viktig skillnad på matsvinn och matsvinn. När man bara pratar om matsvinn blandar man bokstavligt talat päron och äpplen, eller nötkött. Men hur är det med matsvinnets klimatpåverkan? Några som har satt sig in i det är forskarna på Chalmers som för ett par år sedan skrev: ”En betydande andel av den mat som produceras går till spillo och slängs, och att minska detta svinn är självklart bra av många skäl, inklusive för klimatet. Men svinnet av de matvaror som har störst betydelse för de totala utsläppen – som kött- och mjölkprodukter – är relativt litet. Därför är den möjliga effekten av minskat matsvinn mycket liten jämfört med vad som krävs för att nå klimatmålen: Även om vi skulle halvera matsvinnet, vilket vore en ambitiös målsättning, skulle utsläppen inte minska med mer än ungefär fem procent.”

I stället för att klippa upp yoghurtpaket behöver vi en politik från riksdag och regering som innebär att vi köper färre yoghurtpaket och långt mycket mindre nötkött. Men regeringen ägnar sig i stället åt att gynna nötköttsproduktionen. Nyligen öppnade man exempelvis upp Taiwan för export av svenskt nötkött.

Naturligtvis passar det bra för ovilliga politiker som inte vill bryta med köttindustrin att peka på matsvinnet. Men det är alltså av marginell betydelse.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.