Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-latt-att-titta-bort-nar-man-ar-frisk/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är lätt att titta bort när man är frisk

Foto: Alamy

Bestäm dig för om du vill donera organ eller inte, och meddela det till donationsregistret. Nästa gång kan det vara du som blir sjuk och i behov av hjälp.

Innan jag själv blev sjuk tyckte att det var viktigt med organdonation, men samtidigt slog jag det ifrån mig. Jag valde att titta bort. Som frisk och dessutom ung kan det vara svårt att föreställa sig att få en allvarlig och livshotande sjukdom. Inte konstigt då det påminner oss om vår sårbarhet, om att livet är ändligt. Så var det för mig.

Mycket av rädslan bottnade i okunskap om frågan. Att någon skulle ta mina organ och lämna min kropp sargad efter min bortgång skrämde. Tänk om jag råkade ut för en allvarlig olycka och sjukvården inte skulle ge mig den vård jag behövde för att jag var en passande donator? Sådana tankar gör att det är skönt att inte vara berörd, att kunna titta bort.

En dag kunde jag inte längre titta bort. Jag var den som hade fått en kronisk allvarlig sjukdom som förstörde mina organ och min bindväv. Mina njurar blev allt sämre. Jag såg medpatienter tvingas till livsuppehållande dialysbehandling flera gånger i veckan, flera timmar varje gång. Behandlingen tär på kroppen och gör att patienten många gånger hinner bli för svag för att klara en transplantation eller hinner avlida i väntan på njuren. Att vänta på ett organ är ytterst en vänta på om man ska få en chans att överleva. Livet gör halt.

Den 10-16 oktober är det Donationsveckan. Syftet med veckan är att få fler att ta ställning för organ- och vävnadsdonation, samt att sprida kunskapen om frågan. Det behövs. I dag väntar 845 personer på att få organ. Bristen på organ gör att cirka 50 personer av de som köar för ett organ hinner dö varje år. Flest väntar på njurar, 671 stycken.  En enda donator kan rädda livet på upp till åtta personer.

Sverige ligger högst i Europa när det gäller befolkningens vilja att donera organ, 85 % av befolkningen är positiva till att donera sina organ efter sin död. Trots det ligger Sverige lågt gällande antalet genomförda organdonationer. I Sverige avlider cirka 90.000 personer varje år, av vilka cirka 3.300 kommer att avlida på en intensivvårdsavdelning. Av dem blir cirka 150 personer organdonatorer i Sverige varje år. Sverige har cirka 17 organdonationer per miljon invånare och år, Norge har dubbelt så många, samtidigt som Spanien är världsledande med 33 organdonationer. Varje år genomförs också cirka 150 organdonationer från levande givare, det gäller framför allt njurar-och levertransplantationer.

För att öka tillgången på organ och ge fler chans att leva måste fler donera organ. Om vi själva hoppas få organ om vi drabbas borde vi bli mer villiga att själv donera. Ta ställning till organ- och vävnadsdonation, meddela er åsikt till donationsregistret – oavsett ert ställningstagande. Så att sjukvården vet. Svensk sjukvård behöver också lära av andra länder och bättre tillvarata möjliga organ. En undersökning av Donationsrådet (2009) visar att frågan om donation inte observerats i 59 av 177 fall där det funnits en möjlighet till det.

Titta inte bort – donera organ, ge liv!