Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-statens-ansvar-att-alla-ska-fa-en-bostad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det är statens ansvar att alla ska få en bostad”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Staten har tidigare visat att det går att bygga bort bostadsbristen. Nu är det dags igen för regering och riksdag att ta sitt ansvar. Ett hem ska vara en rättighet, skriver läsaren Kjell Olsson.

Rätta artikel

Det råder stor bostadsbrist i Sverige. Det är inte första gången. Mellan första och andra världskriget rådde också stor bostadsbrist och trångboddhet. Under 1940-talet bildades därför allmännyttiga bostadsbolag i de flesta av våra kommuner. Dessa började bygga hyreshus och byggandet finansierades genom att staten lånade ut pengar med bra räntevillkor. 

Regeringen bestämde också att de allmännyttiga bostadsbolagen skulle drivas utan vinstsyfte. 1965 klubbade riksdagen ett beslut om att en miljon lägenheter skulle byggas på nio år. Det var världens största bostadsbyggande sett till antalet invånare. Resultatet av detta blev att i mitten av 1970-talet var bostadsbristen borta.

Vad kan vi lära av dessa historiska händelser? Jo, att staten/regeringen tidigare har varit aktiv i att se till att det byggs bostäder utifrån vad som behövs och att bostäderna då ägdes av kommunerna och skulle drivas utan vinstintresse. 

Är det så nu? Nej! Nu är det privata byggbolag som bygger och som andra bolag så tittar de inte på vad som behövs utan på vad det går att tjäna mest pengar på. Därför satsar byggbolagen på bostadsrätter för försäljning. Detta utesluter de fattigaste i samhället från möjligheten att bo i dessa nybyggda hus. Byggbolagen och fastighetsägarna har också ett intresse av att bostadsbristen finns kvar eftersom det då är lättare att sälja lägenheterna.

Regeringen måste åter ta sitt ansvar och se till att bostadsbristen byggs bort med hjälp av de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen och utan vinstintresse. En bostad, ett hem, ska vara en rättighet.