Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Det behövs balans i bevakningen av det nya universitetssjukhuset

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya Karolinska granskas med alla rätt. Men när alla de som arbetar där och producerar god vård också dras med i den negativa bilden får det oönskade konsekvenser. Respekten för 15.000 medarbetare saknas när uttalanden görs om att vård av toppklass inte utförs på Karolinska.

Hösten 2015 sattes våra liv på halt för en tid. Vår friska, skridskoåkande seglingspappa föll ihop hemma en vanlig kväll. Pappas fru Karin gjorde hjärtkompressioner medan ambulansen var på väg.

I ilfart bar det av till Karolinska sjukhuset där den högspecialiserade hybridsalen med personal stod redo. En brusten aorta där hålet satt bakom hjärtat gjorde att blod pumpade livet ur pappa med oanad kraft. Karin ringde oss fem vuxna syskon och vi möttes i det vakuum som ett väntrum på ett stort sjukhus kan vara. Under några timmar var vi där i oviss väntan innan beskedet kom.

”Han är reparerad!” meddelade kirurgen. Det fantastiska anhörigstöd som vi hade trollade genast fram lite varm dryck och några mackor.

”Han är reparerad!”– de orden glömmer jag aldrig. Och det är det de gör – reparerar. Alla sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, fysioterapeuter, kuratorer, arbetsterapeuter, psykologer, dietister, sekreterare, städare, ingenjörer, fysiker och alla andra som får sjukvården att fungera. Alla de 15.000 medarbetare som varje dag går till sitt arbete på Karolinska universitetssjukhuset. De reparerar våra blodådror, lappar ihop våra lemmar och tar bort våra tumörer. De hjälper oss att laga och lappa våra själar, de lindrar vår oro och vår smärta.

Fokusera på oegentligheter som inte hör hemma i ett skattefinansierat system, på felaktigt utnyttjade konsultstöd, på jävsförhållanden och dyra finansieringsmodeller, men ge också röst till de som i varje möte ger sitt allt. De som varje dag går till sitt arbete för att hjälpa. Visa respekt för alla de som är i systemet för att göra gott. Balansera beskrivningen av vad Sveriges tredje bästa universitetssjukhus, Karolinska, står för.

De 15.000 medarbetarna borde få vara stolta över sin insats, borde kunna gå till jobbet med en vissling och ha en ton kvar när de går hem. De borde känna att de valt rätt och att de vill stanna kvar och utvecklas själv och samtidigt utveckla vården. Att ständigt läsa om vilket dåligt arbete som utförs tystar till slut den vackraste ton och då står vi verkligen med ett tomt skal utan innehåll. Först då kan vi prata om att vården inte håller toppklass.

Då blir det inga reparationer av varken kropp eller själ – då får vi klara oss själva. Dit vill inte jag.

 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.