Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-behovs-fler-mojligheter-inte-farre/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det behövs fler möjligheter, inte färre

Började min yrkesbana inom praktiska yrken och har på senare år glidit över mer på teoretiska yrken. Tycker att samhället skall fokusera på att ge alla möjligheter samtidigt som man ställer krav på prestation. Saker behöver inte tas bort, de behöver förbättras och i vissa fall utökas.

Rätta artikel

Högskoleprovet är ett bra sätt för människor som vill byta yrke att kunna söka in på de program som finns. Istället för att efter 10-20 i arbetslivet sätta sig ner och försöka plocka ihop ett slutbetyg som passar den tänkta utbildningen så behöver man ”bara” se till att läsa in de ämnen som saknas för behörighetskravet. I den versionen så kan man inte konkurrera om betygsplatserna utan är lämnad helt till högskoleprovet.

Jag gillar att människor kan konkurrera på ett bra sätt baserat på dom förutsättningar som finns. 33 procent låter lite i sammanhanget. Det är alltså en tredjedel av dom som kommer in som gör det via högskoleprovet, och det ger dig större möjligheter att komma in med dina betyg än vad någon som ”bara” har gjort högskoleprovet. Gör du dessutom högskoleprovet och söker både med dina betyg och med högskoleprovsresultatet så konkurrerar du om alla platserna. Jag ser inte problemet. Vore ju lyx att kunna söka in med bra betyg och ett bra resultat på högskoleprovet.

Det finns alla möjliga anledningar till varför människor behöver alternativa vägar. Det handlar inte bara om lathet vilket vissa verkar tro.  Visst finns det slapphögar som försöker ta den enkla vägen. Men det är inte bara att gå in och göra provet, man måste ha kunskapen innan (om man inte fuskar). Du kan till exempel inte vara dålig på matematik och sen gå in och få ett bra resultat på högskoleprovets matematikdel. Så var är fördelarna att slappa och tro att ett sådant prov skall ge en vägen in?

Mina yrkesintressen är inte alls dom samma idag som dom var för 25 år sedan när jag skulle läsa på gymnasiet. Då var jag intresserad av praktiska program och fokuserade på dessa. I dag så är jag mer intresserad av teoretiska program och är beredd att göra vad jag kan för att komma vidare. Men att läsa in ett helt slutbetyg är inte möjligt. Min väg in är att läsa in de nödvändiga ämnena, använda min arbetslivserfarenhet och att göra högskoleprovet. Det ger mig bara en chans att konkurrera på en tredjedel av dom platser som finns. Trots att jag studerar ordentligt så har jag inte samma möjligheter som dig. Och i den önskningen som du har så hade mina chanser på vidare utbildning minskats rejält.

Ett program jag tittade på hade 500 sökande på 40 platser. Så nej, inte mindre platser för dom som inte kan ta sig in enbart på ett slutbetyg. Förbättra andra saker istället.