Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-borde-finnas-kurser-for-blivande-pensionarer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det borde finnas kurser för blivande pensionärer”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Arbetet har fyllt min tillvaro, men nu orkar inte hjärna och kropp längre. Jag har letat efter en kurs för att förbereda mig inför pensionen, men inte hittat någon. Det är sorgligt att äldres erfarenheter inte tas till vara bättre, skriver läsaren Erland Janzon.

Rätta artikel

Jag är lärare. I januari fyller jag 62 år. När jag ser mig omkring på skolor noterar jag att ytterst få kollegor över 60 år arbetar heltid.

Nu är det dags för mig att inse att jag börjar ta slut och nödgas därför att efter nyår gå ner i tjänstgöringsgrad. Jag orkar inte mer, trots att jag tycker om mitt arbete.

Detta har fått mig att fundera. Jag har under mitt liv efter avklarad skolgång plikttroget arbetat. Arbetet i sig har fyllt min tillvaro och, inser jag nu, fyller större delen av mitt sociala behov. Vad händer när jag går i pension? Vad skall jag då ta mig för?

Min erfarenhet gäller läraryrket. Hur ser det ut inom andra yrkesgrupper? Är arbetet lika krävande där?

Det finns två aspekter på detta.

Den ena är hur vi arbetar fullt ut med våra uppgifter tills det att kroppen och sinnet är slut och det är dags för pension. Kan inte arbetet anpassas bättre med lite annorlunda uppgifter när åldern kryper på?

Är det inte bättre för samhället och arbetsgivare om seniora erfarenheter tas till vara så länge som möjligt? I det gamla bondesamhället stannade de äldre hemma och skötte barn och hem medan de arbetsföra var ute på åkern.

Den andra är hur tom framtiden ter sig när hela livet varit inställt på att man ska sköta sitt arbete. 

Vad ska jag ta mig för? Jag har funnit ett behov av en inskolning i pensionärslivet. En inskolning som förbereder en mentalt på att man inte är arbetsför längre samt visar på olika möjligheter till sysselsättning. Trots en hel del letande har jag inte funnit någon sådan utbildning.

För några dagar sedan klubbade riksdagen en budget föreslagen av Moderaterna och Kristdemokraterna. Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det är viktigt för samhällets ekonomi att behålla äldre kvar i yrkeslivet. Detta tänker hon sig ordna med ekonomiska incitament. 

Men om man inte orkar mer? Om man har arbetsuppgifter som inte är anpassade till en äldre kropp och hjärna? Vad hjälper då ekonomiska smörjmedel?