Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-borjar-med-oss-man/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det börjar med oss män

Mansjourerna finns här, men vi behöver bli fler. För att stärka och stötta våra bröder så krävs engagemang och manliga volontärer.

Jag håller med Tomas Nilsson och hans inlägg om våldsutsatta män. Jag arbetar själv som volontär på en mansjour med inriktning på just våld och sexuell utsatthet. Vi tar flera gånger i veckan emot samtal som handlar om våld i nära relationer, både från föräldrar och från partners. Gemensamt för alla dessa (ofta unga) män är att de lever under enorm press, då det inte anses okej för en kille att be om hjälp eller söka stöd.

Men jag blir lite illa till mods när Tomas börjar jämföra samhällsstödet för män med det för kvinnor. Nästan alla kvinnojourer i våra städer är lokala initiativ som drivs utav volontärer, det finansiella stödet är många gånger knapert och räcker knappt till att uppehålla ett webhotell för stödchattar och en lokalhyra. Men kvinnojourerna lever vidare, just tack vare volontärernas entusiasm och känslan av systerskap. Något som vi killar tycks sakna.

Hälften av volontärerna på min mansjour är kvinnor. När vi rekryterar män så är det oftast de som själva blivit utsatta för våld som ställer upp. Dom starka, framgångsrika och inspirerande männen som jag ser framför mig varje dag ute i samhället lyser med sin frånvaro där dom behövs som mest; som en stöttande bror som lägger lika mycket energi på att vägleda som att klättra uppåt i samhället.

Vi har misslyckats med att stötta din släkting, men jag är glad att han hittat någon att nå ut till i dig. Men det får inte sluta där. Våra förtroendevalda har definitivt ett ansvar, men det är vårt gemensamma engagemang som är avgörande för att vi ska kunna erbjuda våra bröder det stöd dom förtjänar.

Huvudinlägg: Tomas Nilsson: Våld mot män i nära relationer finns också