Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Det digitala har blivit vår tids barnvakt”

Foto: Jessica Gow
Foto: Jessica Gow

Föräldrar, det är dags att vakna upp! För många barn har gränserna mellan den virtuella världen och den verkliga världen börjat suddas ut. Vi bör omedelbart vidta åtgärder för att minska användningen av teknik om vi ska kunna rädda den nya generationen.

Vad tycker vi om ettåringar som ännu inte lärt sig att tala, men som vet hur man startar en iPad eller mobiltelefon med fingret? De vet redan vad de ska göra för att skapa en aktivitet som ger snabba belöningar.

En ny undersökning från USA, ledd av Hilda Kabali vid Einstein Healthcare Network, visar att 30 procent av alla barn som är under två års ålder kan använda någon form av smartphone. I USA och i Kanada rekommenderar AAP (American Academy of Pediatrics) att barn och ungdomar som mest ska använda elektronik mellan en till två timmar varje dag, och då ska det vara högkvalitativt innehåll. Barn under två år bör helt undvika elektronisk underhållning, enligt AAP.

Vad exakt är det då barnen tittar på? Lär de sig alfabetet eller är det kanske mindre pedagogiska alternativ som den senaste tv-serien eller något populärt Youtube-klipp? Det är både mängden tid och kvalitén på innehållet som avgör om aktiviteten är bra för barnets utveckling. Som förälder bör vi vara uppmärksamma på vad våra barn tittar på. Barn är lättpåverkade och det som händer dem i en tidig ålder kan skapa negativa konsekvenser.

Det digitala har blivit vår tids barnvakt och falska framgångssaga. Vi gör allt i dag för att tysta våra barn och ungdomar och hålla dem underhållna så att vi kan få egentid. Vi skapar den perfekta elektroniska barnvakten genom att slänga iPaden i baksätet under bilsemestern för att hålla dem tysta och uttrycker stolt: ”Ja, detta borde hålla dem sysselsatta ett tag.”

Är ett tyst barn ett bra barn? Självfallet inte, våra barn behöver interagera och söka upp, skapa ögonkontakt, tyda kroppsspråk, tjata, skrika gråta och få röra på sig. Den personliga utvecklingen går inte att ersätta med digitala verktyg, åtminstone inte genom vilka spel som helst. Jag fick frågan från en pappa efter en föreläsning. "Om de inte får ha sin iPad, vem ska då underhålla dem?”

Myten om att våra barn behöver bli underhållna är raka motsatsen till vad de behöver, och resulterar i att många blir beroende av sina föräldrar inför varje funktionell uppgift.

Är det då fel att barn spelar och engagerar sig digitalt? Självklart inte, fördelarna är större än nackdelarna. De lär sig engelska snabbare, samarbetar, förbättrar reaktionsförmågan och en massa mer.Teknologin är självfallet en del av vår samtid och framtid, men vi behöver vara vaksamma på de negativa konsekvenserna av missbruk, framför allt vad gäller de mindre barnen. Småbarns användning av teknologi kan bevisligen leda till försenad språklig och motorisk utveckling.

Fram till tjugo års ålder år har vi ungefär 115.000 vakna timmar. Vad våra barn gör med dessa timmar kommer att forma dem som vuxna människor. Dataspel är något som i grunden bör ses som positivt och barn lär sig massor av att spela. Men vi måste titta på ramarna och hur man sätter gränser. Vad är en fritidssyssla och när börjar det bli heltid? En besatthet? Är det sunt att lägga fyra timmar eller mer per dag på att titta på film, spela spel eller hänga på sociala medier? Vad tycker du själv?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.