Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-enda-logiska-ar-att-valja-vegetariskt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det enda logiska är att välja vegetariskt

Foto: NTB/TT

Vi behandlar vår planet, oss själva och andra djur illa. Det finns dock ett enkelt sätt att minska skadan avsevärt - att konsumera mindre, eller för all del att sluta konsumera, kött- och mejeriprodukter och välja vegetariskt.

I Sverige slaktas ca 90 miljoner landdjur och 19 miljarder fiskar fångas varje år. 344 000 mjölkkor producerar 2 932 000 ton mjölk. Det finns inget fysiskt behov av detta i Sverige, eftersom allt som en kött- och mejeribaserad diet ger i form av näring kan fås med en vegetarisk kost. Hur motiveras fortsatt nyttjande av animaliska produkter trots att det medför negativ miljöpåverkan, hälsorisker, lidande och död?

Kött- och mejeriindustrin står för 70 % av världens sötvattenskonsumtion, 38 % av landanvändningen och 19 % av växthusgasutsläppen. Naturskyddsföreningen menar att utsläppen av växthusgaser per person måste minskas radikalt för att undvika en allvarlig klimatförändring. Detta innebär att köttkonsumtionen måste minska kraftigt. Det är betydligt mer resurssnålt att odla vegetabiliskt protein såsom ärter och bönor jämfört med att först odla vegetabilier som foder och sedan äta upp djuret. Till och med importerade sojabönor kräver mindre energi. Att minska användandet och konsumtionen av animaliska produkter skulle få vår planet att må bättre.

I de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR 2012 kan man läsa om de positiva effekterna av vegetabiliska livsmedel och om faran med att äta för mycket kött. Rekommendationerna är att man bör äta mindre än 500 gram kött i veckan för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Samtidigt finns starka vetenskapliga belägg för att naturligt fiberrika vegetabiliska livsmedel bidrar till att minska risken för sjukdomar som till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa former av cancer. Nya studier har dessutom visat att mjölk inte har den positiva effekt på skelettet man tidigare trott. Istället har man funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag. Att minska kött- och mejerikonsumtionen skulle få oss att må bättre.

Enligt rådande bestämmelser i Sverige kan en mjölkko spendera största delen av sitt liv inomhus på hårda betonggolv. De hålls dräktiga från 1 års ålder och får uppleva separationen med sin nyfödda kalv med jämna mellanrum hela livet som sträcker sig till den dag de slutar vara inkomstbringande. Avel på högpresterande mjölkkor har lett till en så stor mjölkproduktion att det skapar problem för djuren i form av kalvningsförlamning och juverinflammation. Svenska grisar blir kastrerade utan bedövning. De växer upp inomhus på mycket små ytor i en ensidig miljö vilket leder till att de utvecklar beteendestörningar och biter varandra i svansen. 30 %  av de svenska suggorna lider av liggsår, 12 % av de slaktade grisarna i Sverige har fullt utvecklade magsår och mer än 50 % har någon påverkan på magsäcken. I Sverige kan 36 kycklingar leva på 1 kvm. Kycklingar som är så pass avlade på tillväxt att 15 % har försämrad rörelseförmåga. Detta är bara några exempel på den bristande respekten för djur inom kött- och mejeriindustrin i Sverige.

Sammanfattningsvis så behandlar vi vår planet, oss själva och andra djur illa. Det finns dock ett enkelt sätt att minska skadan avsevärt - att  välja vegetariskt.