Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-enda-morka-med-hosten-ar-optimisterna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det enda mörka med hösten är optimisterna

Hösten är mörk och man bör lägga kraft på att må bra. Det man inte bör göra är att spendera energi på att hålla uppe fasaden på bussen på måndagsmorgonen, och än mindre tvinga andra att göra det.

Niklas Lundberg skriver på DN Åsikt om hans medmänniskor med mörk mentalitet som han möter på bussen på måndagsmorgonen, och beklagar sig över att dessa arma själar inte tar ett större ansvar för sitt egna och andras mående genom att visa varandra större glädje.

Hösten är mörk, och precis som Niklas säger så påverkar det oss svenskar av flera anledningar. Det är kallt och blött ute. Vädret begränsar utomhusaktiviteterna. Dagarna blir kortare. Människor lider av årstidsbunden depression. Att gå in i bussen på måndagsmorgonen är att gå in och träffa massa zombies med ”blodsprängda ögon och kall blick”.

Men Niklas, det är precis så jag vill ha mina medmänniskor, eller snarare medzombies då jag själv ser likadan ut, på bussen på måndagsmorgonen. När jag kliver in där är det inte en mardröm, utan en trygghet. Jag finner tröst i att se andra människor som precis som jag dras med höstens bekymmer och blir påverkade av det. Jag finner tröst i att de inte orkar hålla uppe skenet utan att de istället vågar visa att det kanske inte är en lätt period just nu. Jag finner tröst i att ingen jollrig optimist kommer fram till mig i mitt usla måndagsmorgonhumör och börjar pladdra.

Ja, man har ett eget ansvar för sitt mående. Jag håller med om att hösten innebär många möjligheter att göra roliga saker som gör en glad. Själv kommer jag att njuta av höstfärgerna, mysa framför TV:n med min sambo, dricka te under filten, träna och läsa böcker. Kort och gott kommer jag att lägga energi på att må bra. Jag kommer däremot inte lägga energi på att hålla fasaden uppe på bussen – och det hoppas jag att mina medtrafikanter inte heller gör.

Så Niklas, om du påverkas så mycket av hur dina medmänniskor på bussen på måndagsmorgonen ser ut så tycker jag inte att du ska låta denna ”impulsiva mentalitet påverkas av externa händelser”.  Låt oss andra vara ifred med våra blodsprängda ögon och kalla blickar.

Huvudreplik: Niklas Lundberg: Med mörk höst kommer en mörk mentalitet

Repliker: Magdalena Åström: Det ögat ser Niclas Warberg: Inte alls ett mörkerHugo von Essen: Det enda mörka med hösten är optimisternaEwa Sundbäck: Guldkorn och tacksamhet