Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-finns-inga-genvagar-till-en-hogskoleexamen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det finns inga genvägar till en högskoleexamen

2016 skrev 629 personer 1,8 eller högre utav 72304 skrivande. Det betyder att 0,84 procent klarade att skriva högskoleprovet på den nivå som krävs för att bli antagen till en av de attraktivaste utbildningarna i Sverige. Det är inget som skrivs på en en lördag utan förberedelse som sedan säkrar din framtid med en högskoleexamen.

Rätta artikel

Efter att ha läst samtliga debattinlägg gällande högskoleprovets nuvarande och möjligtvis framtida roll är det två aspekter som missats och som bör belysas.

Det som Madeleine Sölvenäs främst framhäver i sitt debattinlägg är hur tufft det är att ta sig in på de ”attraktiva utbildningarna”. Ofta krävs högsta betyg i samtliga ämnen plus att man valt de ämnen som ger meritpoäng. Det kräver absolut målmedvetenhet och hårt slit.

För att bli antagen till samma utbildning på högskoleprovskvoten kräver i sin tur 1,8 eller högre. (2,0 är högsta betyg). 2016 skrev 629 personer 1,8 eller högre av 72304 skrivande. Det betyder att 0,84 procent klarade att skriva högskoleprovet på den nivå som krävs för att bli antagen. Att negligera skolan och sedan ”lösa intaget” med att skriva högskoleprovet en lördag utanförberedelse är alltså inte möjligt eftersom provet är så pass krävande. Kanske får Madeleines Sölvenäs lättsinniga och lata klasskamrater lära sig det den hårda vägen.

Dessutom är det viktigt att poängtera att den som blir antagen till en högskoleutbildning inte heller är garanterad en examen. Det är fortfarande individen själv som måste lära sig tillräckligt för att klara kursmålen. Att glida in på ett bananskal ("högskoleprovet") och surfa igenom alla åren går inte på högskolan.