Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-finns-ingen-ur-spar-regel-i-vasaloppet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det finns ingen ur spår-regel i Vasaloppet”

Helgult norskt på prispallen i Vasaloppet i söndags. I mitten segraren Tore Björset Berdal omgiven av lagkamraterna Stian Hoelgaad till vänster (som blev tvåa) och till höger trean Torleif Syrstad med kranskullan Emma Höglund. Foto: Daniel Eriksson

Det finns ingen regel i masstartslopp att skidåkare ska lämna plats för konkurrenter som vill åka om. Det fanns gott om utrymme att köra om i slutskedet av loppet eftersom föråkare åkt bort nysnön i spåren, skriver Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.  

Rätta artikel

Svar till Gunnar Birgegårds insändare på DN Åsikt om upplösningen av Vasaloppet i söndags:

Alla Vasalopp har sina ansikten. Väder, vind och valet av skidor påverkar.

Åkaren, klubbens och teamets möjlighet till förberedelser påverkar. Varje skidåkares förmåga att disponera sina krafter på bästa tänkbara sätt under loppet påverkar. Det är inget nytt i Vasaloppets snart hundraåriga historia. 

Det finns ingen ur spår-regel i skidlopp med masstart, vilket gör det möjligt för åkare att ligga kvar i sitt spår. Men det fanns ändå gott om utrymme att köra om i slutskedet av loppet där föråkare dessutom åkt bort nysnön i spåren.   

Skidåkning handlar till stor del om fysisk styrka, teknik, kondition och uthållighet. Men för de som tävlar på elitnivå handlar det även i allt större utsträckning om att genom taktisk förmåga spara på krafter när tillfälle ges och att utnyttja de möjligheter som ges under loppet till sin fördel. 

Det är charmen med varje skidlopp i allmänhet och Vasaloppet i synnerhet. Inget lopp är det andra likt och den som lyckas bäst med sina förberedelser inför och under loppet har störst chans att vinna.

Årets vinnare Britta Johansson Norgren och Tore Björset Berdal vann för att de lyckades bäst den här dagen. Så enkelt är det.