Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-finns-manga-teknikval-att-gora/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det finns många teknikval att göra

Jag noterar att det är främst säkerhetsaspekterna som kommenteras när det gäller att gå över till en digital valplattform. Jag påstår inte att man ska öppna upp att rösta helt öppet över internet. Det är mer ett demokratiskt ställningstagande gällande hur valet praktiskt ska gå till. Däremot menar jag det är relevant att fundera över digitalisering i olika steg.

Gällande förtidsrösterna, var det cirka en tredjedel av alla röster i förra valet. Cirka 2,3 miljoner förtidsröster. Sedan valet 2008 har det växt med cirka 900 000 röster. Ett troligt scenarie för valet 2018 är att det blir mer än 2,5 miljoner förtidsröster. En förtidsröst tar i vallokalen ungefär fyra gånger så lång tid att hantera jämfört med en röst som läggs direkt i vallokalen. Ingen beredning av förtidsrösterna sker innan de levereras ut till valdistrikten på valdagen. Ett rimligt första steg i en digitalisering borde därför kunna vara att tillåta en löpande inrapportering av röster under den period förtidsröstning pågår. En minsta nivå vore att dessa fanns avprickade som förtidsröster i vallängden när den skrivs ut. I nuvarande hantering sker allt manuellt i valdistriktet.

Gällande teknikvalen kan man göra detta på många sätt. Min åsikt är att det med blockkedjetekniken kommer möjligheter att konstruera ett säkert system. Hur valet sedan rent demokratiskt skall gå till kan ske på olika sätt. I vallokal, på utvalda platser eller att man öppnar upp för vissa grupper att rösta över nätet såsom utlandssvenskar eller personer som av olika skäl inte kan ta sig till en vallokal.  Införandet av en digital valplattform innebär inte att man nödvändigtvis ändrar i hur valet går till.  Vid allmänna val kompletteras dessa ibland med lokala folkomröstningar. Anledningen till att det sker samtidigt med det allmänna valet är rent praktiskt. En digital valplattform hade gjort det möjligt genomföra  lokala folkomröstningar runt om i landets kommuner på ett mycket enklare sätt än att vänta in nästkommande allmänna val. Det är därmed också en demokratifråga. Att kunna komma närmare vad medborgarna tycker i en alltmer polariserad värld.