Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-finns-moderna-och-mer-driftsakra-alternativ-till-kopparnatet/

Insändare

Insändare. Det finns moderna och mer driftsäkra alternativ till kopparnätet

Anledningen till att Telia ersätter de äldre delarna av kopparnätet med modern teknik är att kopparnätet  inte längre klarar att leverera dagens moderna digitala tjänster som människor har behov av och använder i dag.

Det gamla kopparnätet är på sina håll 60-70 år gammalt. I dag börjar det bli brist på  reservdelar och kompetens för att kunna reparera kopparnätet tillräckligt snabbt när det går sönder. Och det gör det. Kopparnätet är betydligt mer såbart för väderpåverkan jämfört med modern teknik som mobila nät och fiber. Samtidigt som vi avvecklar det gamla kopparnätet  investerar vi och andra aktörer miljarder i framtidens nät via fiber och mobilt. Detta innebär att det finns moderna och mer driftsäkra alternativ till kopparnätet i hela Sverige.  

Alla Telias kunder som berörs av förändringen får information i god tid  innan och ett antal påminnelser innan förändringen genomförs. Informationen innehåller erbjudande och en beskrivning av lösningen som ersätter kopparnätets fasta telefon och bredband. Vi uppmanar även andra operatörer som levererar tjänster via kopparnätet att informera sina kunder på motsvarande sätt för att säkra en bra och trygg övergång till fiber eller mobil teknik. De som berörs av förändringen har möjlighet att ta del av Telias ersättningslösningar som går via det mobila nätet . Den ger för de allra flesta en lägre månadskostnad jämfört med den tidigare lösningen via kopparnätet och den kringutrustning som kan behövas för konsumenter ingår i regel kostnadsfritt.  

Under 2016 och 2017 har vi genomfört en övergång från kopparnätet för 25 000 hushåll runt om i Sverige.  Var tredje av dessa hushåll hade tidigare inte möjlighet till bredband, vilket innebär att många kunder för första gången fått ta del av möjligheterna med bredband.  Och till dagsdatum känner vi inte till ett enda fall där en kund som fått sin kopparanslutning avvecklad  inte fått möjlighet till en modern lösning, antingen via fiber, mobilt eller i enstaka fall satellit. 

Vi har förståelse för att förändringen kan väcka frågor och oro – en oro som vi tar på allra största allvar. Men istället för att vänta på att det gamla kopparnätet helt går sönder så måste vi ta ansvar för våra kunder och erbjuda en modern, robust och hållbar uppkoppling redan i dag. Vi har valt att satsa på framtiden så att alla våra kunder i hela Sverige ska kunna  följa med i den digitala utvecklingen.