Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-gar-att-spara-vindkraft-till-nar-man-behover-den/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det går att utmärkt att lagra vindkraft

Vindkraftverk och solpaneler kommer att behövas i framtiden för att förverkliga det fossilfria samhället. Teknik finns redan för att lagra energi från el, för att sedan återvinna den. Vindkraften kommer att behövas i morgondagens samhälle.

Rolf Nilsson gör i sitt inlägg på DN Åsikt det felaktiga antagandet att el från vindkraft måste förbrukas samtidigt som den skapas. Redan nu köper och säljer vi el i stora, kontinentala nätverk och alltid blåser vinden någonstans.

I framtiden kommer vi att behöva lagra el när den produceras för att förbruka den när behovet finns. I det korta perspektivet är det batterier, som till exempel i eldrivna bilar, men i det längre perspektivet behövs andra sätt.

En av de mer lovande teknikerna är att använda el för att producera vätgas, som sedan kan användas för att återskapa el i bränsleceller. I Asien används redan tekniken för bilar, och europeiska lastbilstillverkare har deklarerat att framtidens lastbilar skall bli gasdrivna. I Tyskland planerar man att byta ut dieseldrivna tåg mot vätgasdrivna.

Dessutom finns planer i Sverige att byta ut kol i stålframställningen mot vätgas.

Forskning om att lagra energi från el pågår även på andra områden. Bland annat i saltlager i nerlagda gruvor.

Vindkraften kommer att behövas, dels för att förse det kommande batteriberget med el för uppladdning, dels för att möjliggöra framtidens fossilfria samhälle.