Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-gor-mig-radd-att-sa-manga-bara-foljer-order/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det gör mig rädd att så många bara följer order

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har tvångsdeporterat människor till Afghanistan, ett land i krig. Denna process genomfördes av många svenskar – som utan att ifrågasätta hjälpte till att verkställa beslutet. Svenskarnas civilkurage verkar vara bortblåst.

Jag finner mig själv sittandes skrivandes just en sådan artikel som många redan skrivit, i vår tid – men också i historien. Det som driver mig och säkert många andra är känslan av ilska, uppgivenhet, rädsla och sorg.

Hur mycket är ett liv värt?

I tisdags tvångsdeporterades människor (bland annat åldersuppskrivna) till Afghanistan, ett land i krig. Sverige tog ett beslut och beslutet genomfördes. Men det är en process att tvångsdeportera och denna process genomfördes av många människor. Många människor som tog ett beslut att göra just det som de var tillsagda, kanske av rädsla, rädslan att förlora sina jobb, rädslan att på något vis bli exkluderad ur det nätverk som de tillhör. Eller kanske av rädslan att ta ställning.

Idag skäms jag. Jag skäms för att skammen verkar vara som bortblåst i vår tid eller ur proportion. Jag skäms för att skammen att förlora ett jobb verkar större än skammen att medverka till att ta någons liv.  Var är vårt civilkurage, varför vägrar ingen infinna sig i ledet, varför fortsätter vi att ”lyda order”? Det gör mig rädd.

Det betyder att vi förlorar vår medmänsklighet. Många kan nog idag känna sorg och medlidande för de som blir tvångsdeporterade men lyckas kanske ändå att gömma sig bakom eller hålla distans det är ju bara ”de andra” som blir utsatta.

Ett samhälle som blundar så gravt för mänskliga rättigheter och som så kallblodigt genomför denna typ av övergrepp är ett samhälle som inte bryr sig och det drabbar alla som hamnar i en beroendesituation och i en sådan befinner vi oss alla i - förr eller senare. Så hur mycket är ett liv värt (även ditt och mitt)?  Är det värt mer än ett jobb, ett samnanhang, eller det att vara lydig nog att följa ”order”.