Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-handlar-inte-bara-om-radiospraket/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det handlar inte bara om radiospråket

Det har blivit onödigt många angloamerikanska influenser på många plan och i olika sammanhang. Vi bör anstränga oss mera för att inte bara gapa och svälja intrycken utan att ens försöka hitta en svensk formulering.

Tack, Leif Södergren för inlägget om radiospråk.

Mycket bra med flera exempel på de anglicismer, som gradvis trängs in i svenskan bland annat med hjälp av representanter även för traditionella medier. Men också på den politiska arenan förekommer nya ordval som förefaller onödiga. Mitt paradexempel på detta är förre statsministern Reinfeldt, som ofta försäkrade att olika samhällsproblem skulle ”adresseras” i stället för att ”angripas” eller ”tas tag i”. Och flera har tagit efter tycker jag mig ha hört i olika intervjuer med andra förtroendevalda.

I handeln tävlar man om att erbjuda ”Sale” och ”Seasons offers” och där har jag överst på min lista med flagranser den svenska (?) klädkedjan Lindex, som i jultid döper om sig till ”House of Christmas”. Bokrean heter väl dock ännu bokrean men vi får väl se vad annonsbyråernas ”copywriters” kan hitta på.

Ytterligare anglo-amerikanska inslag i medierna är presentatörers/programledares sätt att presentera gäster med ett crescendo-tonfall följt av publikens studiomansprovocerade förtjusta vrål och applåder. ( Jämför Lasse Kronérs Doobidoo med Skavlans 'ta gott emot NN'.)

Jag tror vi måste försöka bli mindre beroende av såväl in- som avtryck av engelskan i vardagen och kanske kunna mera av andra språk än ”bratwurst” och ”una cerveza, por favor”, det skulle kunna bli mera utvecklande för svenskan.

Huvudinlägg: Leif Södergren: Radiopratarna måste tänka på vilka ord de använder

Häng med i debatten – följ DN.Åsikt på Facebook och Twitter