Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-handlar-om-att-bevisa-sig-vara-pojke-inte-om-fordomar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det handlar om att bevisa sig vara pojke - inte om fördomar

Det finns ingen anledning till gråt eller ilska, utan acceptera att din son börjar ta intryck även från andra än dig och själv göra val. Åtminstone så länge dessa val inte handlar om fördomar. Och det gör det inte i detta fall.

Du antyder i texten att det är ett barn som sagt till din son, men att det i sin tur är en vuxen som lärt det andra barnet denna ”fördom”. Mycket troligare är att det är aningen äldre barn som upplyst det andra barnet om att klänningar bara skulle vara för tjejer. Och sedan ”upplyst” även din son... Han kan ha blivit retad och antytts vara flicka. Detta har blivit till ett slags nutida ”barntradition”, förmedlad inom barngrupper.

Barn i förskoleåldern är effektiva gränsvakter då det gäller att klart skilja på att man är pojke respektive flicka, vilket i denna ålder är ytterst viktigt. Detta handlar om barnets könsidentitet, upplevelsen av att vara och förbli pojke. Det signalerar man förutom med hårlängd med ting, färger och kläder. Du verkar dock tolka det hela som en fråga om genus, men genusidentiteten kommer in i bilden först om något år: hur pojkig pojke vill jag känna mig som? Vad kan och får pojkar göra? Spektrumet breddas idag som tur är hela tiden.

Hans verklighet är inte alls förstörd, eftersom ingen kan ha någon helt egen verklighet. Din son tycks helt enkelt ha tagit beslutet att ingå i den jämnåriga och likkönade verkligheten i förskolan. Det svider förstås, men hans val är uppenbarligen värt det. Jag får känslan att du vill att han ska dela din verklighet men som förälder är man aldrig allenarådande efter barnets 3-4-årsålder.

Ingen människa kan helt och hållet vara som bara den vill. Vi lever inte i något socialt vakuum. Pojken har förflyttat sig bort från din verklighet och din önskan om hur han vill vara. Men du kan vara lugn. Inom fem år kommer han säkert att närma sig ditt synsätt och bli en accepterande individ som inte fördömer andra. Såvida han inte kommer att hamna i betydligt skadligare relationer

Detta handlar inte om fördomar, utan att bevisa sin identitet som pojke.