Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-handlar-om-att-tycka-om-sig-sjalv/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det handlar om att tycka om sig själv

Foto: Alamy

Omgivningens uttalande om kroppar bidrar till sämre självkänsla. Det är dags att sluta fokusera på att förändra sin kropp och istället jobba på att tycka om sig själv.

Rätta artikel

Debatten om kroppsideal är ett ständigt återkommande tema. Vissa värnar om rätten att vara tjock medan andra gapar om hjärtinfarkt och hävdar ”Banta bör man annars dör man”.

Som barn fick jag höra att jag hade kraftig benstomme. Förstod inte riktigt innebörden, men använde begreppet som en ursäkt när jag kände behov att förklara för andra varför jag var stor. När jag tittar på bilder på mig själv som barn ser jag en normalviktig flicka inom en ”normal kurva”. Tänk om jag som barn hade vetat att jag inte var så stor som jag själv upplevde det, tänk om jag hade fått vara ett barn utan snedvriden självbild. Livet hade med stor sannolikhet sett annorlunda ut så.

Jag menar, jag hade aldrig behövt känna ångest över att äta mat eller annat gott. För ångest hade jag och den kom tidigt. Jag hörde hur vuxna i min omgivning kommenterade sina egna och andra människors kroppar i negativa ordalag. Lekisfröknarna pratade bantning över huvudet på barnen i ringen vid samling. Jag hörde att det är bara att ”hålla igen” för att ”tänka på figuren” och lärde mig att det är dåligt att vara tjock. Att bli tjock blev min största skräck eftersom jag hade drömmar om att bli flygvärdinna och eftersom det var allmänt känt att flygvärdinnor inte fick vara tjocka.

När jag som ung vuxen flyttade hemifrån förändrades alla mina vanor, så även matvanorna. Kilona smög sig på sakta men säkert och det var inte förrän jag lagt på mig tio kilo som jag insåg vart jag var på väg. Paniken som infann sig resulterade i att jag blev ätstörd. Ena dagen svalt jag mig själv, för att nästa dag hetsäta som om det inte fanns någon morgondag. Åren gick och kilona slutade smyga, istället tog de stora och medvetna kliv mot en ännu större viktuppgång. En vacker dag hade jag turen att få behandling för min ätstörning vilket senare ledde till att jag blev fri och friskförklarad. Kvar fanns de överflödiga kilona och ett uppdaterat självförtroende redo att börja om. Redo att göra om och att göra rätt.

Som före detta ätstörd balanserar jag på en skör tråd. Föreställ dig den utlämnande känslan som kan infinna sig vid en rutinkontroll hos en gynekolog. Att ligga blottad, naken med särade ben och att under hela undersökningen tvingas lyssna på gynekologens oro över hur ”unga svenska kvinnor blir fetare och fetare för varje dag som går”. Föreställ dig att nyss blivit friskförklarad från en ätstörning och att helt oprovocerat bli erbjuden bantningspiller av en gynekolog. I egenskap av överviktig kvinna har jag ett par saker att säga om ämnet. Min kropp är min, inte din – vilket betyder ”mind your own business”. Det finns få överviktiga, tjocka eller feta människor som lever i ovisshet. Alla som är tjocka vet om det, det är ingen hemlighet eftersom kroppen gör sig påmind mer eller mindre hela tiden. Välmenade ord är överflödiga. Den dagen en tjock människa har kraft, mod, passion och ork att ta itu med sin övervikt kommer det från egna insikter, inte från omgivningens tjat och uppmaningar.

Det är knappt att jag kan räkna åren på mina tio fingrar, åren då jag gömde mig i vassen och inte vågade gå på stranden. Rädd för att benen med tillhörande celluliter skulle dallra till sig för mycket uppmärksamhet. Det har på riktigt funnits perioder i mitt överviktiga liv då jag känt mig hämmad att gå på fest eller träffat gamla vänner för att jag skämts över viktuppgång.

Det har blivit dags att flytta fokus från kropp till själ. Det handlar inte om att älska sin kropp, det handlar om att tycka om sig själv. Det handlar om att våga vara den du är utan att för den sakens skull känna att du anpassar dig efter rådande samhällsnormer.

Replik: Pascal Pierre: Att vara ärlig mot sig själv