Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-kravs-fler-stadgeandringar-i-svenska-akademien/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det krävs fler stadgeändringar i Svenska Akademien

Fler stadgeändringar krävs för att få tillbaka förtroendet för Svenska Akademin. Bland annat bör den längsta tiden en ledamot får sitta begränsas till tio år. Dessutom bör varannan ledamot som väljs in vara kvinna.

Kungen ändrar nu Svenska Akademins stadgar så att medlemmar får möjlighet att lämna sitt uppdrag i stället för att sitta där på livstid.

Men för att reparera förtroendet för Akademin krävs fler stadgeändringar. Här är några förslag:

Maximera medlemskapet till tio år. På den tiden hinner man göra en hel del, medan man har idéer, energi och motivation. Alla nuvarande och nya medlemmar får sitta i ytterligare högst tio år.

Sträva efter jämn könsfördelning, hälften kvinnor och hälften män, förslagsvis genom att låta vartannat inval gå till en kvinna, vartannat till en man.

Inför ett ansökningsförfarande till de stipendier Akademin förfogar över, samt öppen redogörelse över hur stipendiater och pristagare utses.

Nobelpriset i litteratur bör fördelas jämnare mellan könen och mellan världsdelarna. Har en västerlänning fått det ena året, bör en person från Afrika eller Asien få det året efter. Vartannat pris bör gå till en kvinna.

Hittar man ingen lämplig Nobelpristagare ett år bör man kunna göra en paus i utdelningen. Exempelvis bör 2018 vara ett pausat år på grund av det aktuella sammanbrottet i Akademin.