Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-relativa-betygssystemet-ar-overlagset/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det relativa betygssystemet är överlägset

Det relativa betygssystem är det bästa sättet att åstadkomma rättvisa betyg och möjlighet att kontinuerligt följa utvecklingen inom skolvärlden.

Det relativa betygssystemet bygger på det enda rimliga antagandet att intelligens/inlärningsförmåga är normalfördelad över mänskligheten. Med den utgångspunkten och rikstäckande normerande centrala prov som rättas av oberoende personer kan man åstadkomma ett såpass rättvist betygssystem som är möjligt.

Jag har många gånger undrat varför denna diskussion inte kommit upp tidigare.

Jag är pensionär, civilingenjör och före detta VD för ett litet utvecklingsföretag. Jag gick själv i gymnasiet på Hvitfeldtska 1968-71. Det relativa betygssystemet var relativt nytt, men lärarna på skolan hade till fullo förstått systemet och förklarade för både elever och föräldrar på ett sådant sätt att ingen hade invändningar. Att kritiken mot det relativa betygssystemet sedermera blev dramatiskt beror på att inkompetenta lärare varken förstod eller förmådde förklara systemet. Det blev en massa konstiga kommentarer av typen ”din son är värd en 4:a, men jag har bara två 4:or att dela ut”.

Jag hoppas verkligen att skolvärlden tar sitt förnuft till fånga och återgår till det relativa betygssystemet. Det skulle innebära ett stort steg mot en bättre skola. Att på ett rimligt säkert sätt kunna mäta utfall är grunden för all förbättring.

Förutom att ge eleverna rättvisa betyg ger det förutsättningar att bedöma lärarnas insatser.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt