Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-varas-for-de-lattkrankta/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det våras för de lättkränkta

En hjärtläkare påstår att han som läkare blir kränkt av Socialdemokraternas pågående valkampanj. Det ett svepskäl för att driva en politiska agenda. Att dra med sig 3.800 kollegor är ovärdigt och skamligt.

I Socialdemokraternas valkampanj med upp- och nedvända sjukhuslogotyper är symboliken lika tydlig som enkel – så tydlig att den omöjligen kan missförstås. Styrande i landstinget har i åratal å det grövsta missbrukat sin ställning och misskött sjukvårdsfrågorna. Man kan inte kan summera det bättre än just en upp- och nedvänd sjukhuslogotyp.

En som känner sig kränkt av detta är Jonas Persson, hjärtspecialist och forskare. Han skriver på DN Åsikt att S-kampanjen “är en skymf mot de medarbetare på Danderyds sjukhus” och att oppositionslandstingsråden ”är skyldiga 3800 medarbetare på Danderyds sjukhus ett svar”.

Liknande utspel har vi redan fått erfara från Stig Nyman (KD) i DN den 18 mars och från finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) i SVT:s Agenda den 18 februari.

Jonas Perssons debattinlägg gör mig bekymrad. Här har vi en läkare på Danderyds sjukhus som ser till att skylta med sin titel när han undertecknar sin artikel och som till min stora förvåning ger medhåll åt Nymans och Svenonius befängda kritik. Ett livs levande exempel på en sjukvårdsanställd som känner sig kränkt.

Han är naturligtvis berättigad att ha vilken politiska åskådning han vill. Vad som är allvarligt är att han försökt förklä denna genom att ta på sig en offerkofta och hänfalla åt samma smutsiga taktik som Nyman och Svenonius redan ägnar sig åt. Att han i sin debattartikel dessutom har fräckheten att under de lättkränktas flagg dra med sig sina 3800 kollegor är inte bara ovärdigt, utan rent av skamligt.

Sjukvårdspersonalen placerades, ofrivilligt, tillsammans med patienterna på första parkett dagen Nya Karolinska Solna (NKS) slog upp dörrarna – och har suttit där sedan dess. Som konsekvens av detta utgör vi som arbetar inom sjukvården också några av de starkaste kritikerna, något som inte minst avspeglas i att kritiken mot ledningen på NKS varit så massiv att man tillfälligt tog bort frågan om förtroende för ledningen från medarbetarenkäten.

Jag känner mig kränkt av att det sittande landstingsstyret missbrukat sitt förtroende och på ett odemokratiskt sätt använt våra gemensamma skattepengar som skulle gått till sjukvård åt att berika privata aktörer. Kvar blev en stukad sjukvård.