Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/digitala-val-ar-svarare-an-man-tror/

DN Åsikt

DN Åsikt. Digitala val är svårare än man tror

Som jag ser det är nackdelarna betydligt fler och större med digitala val än fördelarna.

Jag är rädd för att Lars Wendestam och andra förespråkare för digital röstning underskattar problemen. Jag är inte mot digitala val av princip, utan jag är skeptisk till hur de skulle gå att genomföras säkert.

Ett problem med blockkedjemetoden som du förespråkar är vad som händer när någon stjäl en massa röster. Det händer då och då att folk stjäl bitcoin och annat som använder sig av blockkedjor, och när pengarna är försvunna så är de försvunna. Och det är tråkigt, men inget stort samhällsproblem om någon blir av med några bitcoin, men om folk (läs kuppmakare eller utländska försvarsmakter) lyckas stjäla en massa röster, då har vi ett helt annat problem.

Om man använder en annan teknik så kanske man kan minska risken att någon stjäl röster, men man kan likväl få andra problem. Ett exempel är hur man ska kunna förhindra att folk tvingas eller köps att rösta på ett visst parti, när man måste lämna in rösten för hand så vet man att det inte händer. I dag kan en som köper en röst aldrig veta vad personen verkligen röstade på, det kan man inte försäkra sig om ifall folk kan rösta via sina hem.

Ett annat problem är att vi har, och bör ha, hemliga val. Det innebär att ingen ska behöva berätta för någon vad de röstar på. Hur ska man kunna försäkra sig om att ingen får tag på listor över hur folk har röstat. Det händer titt som tätt att det olika listor från olika digitala databaser läcker ut, trots deras säkerhet och att sakerna är krypterade.

Det största problemet kvarstår dock med att digitala val kräver en perfekt valmyndighet. Om alla röster ska skickas krypterat till en dator, och denna dator sen ska dekryptera alla röster och räkna ut valresultatet och kontrollera att ingen har röstat fler gånger än en, då vilar hela demokratin på den personen som ska berätta vad denna dator har beräknat. Med ett sånt här system är det enkelt för en maktmissbrukande regim att enkelt ändra valresultatet samt att spara ner listor över de som röstar på oppositionen.

Om man nu anser att det aldrig kommer bli ett problem i Sverige med att regeringen väljer att missbruka sin makt så kan fortfarande individer göra det. För trots alla fina brandväggar och hårda krypteringar så måste ju någon sitta på en dekrypteringsnyckel och tillgång till databasen, och ju färre som har tillgång till detta desto färre vilar hela demokratin på. Ju fler som har tillgång till det desto större är chansen att fel person få tillgång på det och missbrukar det.