Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/digitaliseringen-vad-gor-den-med-oss-manniskor/

Insändare

Insändare. Digitaliseringen, vad gör den med oss människor?

Digitaliseringens fördelar är stora – det vet vi. Men vad gör digitaliseringen med oss ”som människor”? Hur påverkas vi av företeelser som ständig nåbarhet, sociala medier, krav på snabbhet, förkortningar, allt kortare meningar och total avsaknad av kroppsspråk och sinnesförnimmelser från våra medmänniskor?

TACK, Caroline Åström, så glad jag blir över att det finns fler som ser.

Digitaliseringens fördelar är stora – det vet vi. Men vad gör digitaliseringen med oss ”som människor”  i arbetslivet? privat?  Vilka är riskerna? Vad behöver vi vara uppmärksamma på? Som beteendevetare, awareness agent, digital detox-pionjär och mindfulnesslärare vill jag dela mina reflektioner och tankar som berör detta så heta och högst aktuella ämne.

I dag kommunicerar vi  mer än någonsin, samtidigt som vi mer sällan möts som människor. Internet är en av vår tids viktigaste uppfinningar, det finns nog ingen uppfinning som under så kort tid påverkat så många människor i alla samhällen och ur olika perspektiv och nästan ingen har ifrågasatt om det finns några nackdelar. Det finns många perspektiv, fysiska, mentala, psykosociala och sist men inte minst det relationella perspektivet, vad händer i det mellanmänskliga rummet när våra blickar aldrig möts.

Vad händer i våra relationer och det mellanmänskliga samspelet? Hur påverkas vi av företeelser som ständig nåbarhet, sociala medier, krav på snabbhet, förkortningar, allt kortare meningar och total avsaknad av kroppsspråk och sinnesförnimmelser från våra medmänniskor? Vad händer med oss när vi har många olika identiteter på nätet? Vem är vi då som människa, utanför nätet ?

Jag jobbar hårt på att försöka bidra till ökad medvetenhet i dessa viktiga frågor till människor och företag, jag har fokus på helhet och hållbarhet, hela människan i alla sina sammanhang och hållbar människa som mål och jag vill bidra till hälsofrämjande arbetsplatser och ett privatliv att njuta av. En fråga som i dag är allmänmänsklig och ständigt på agendan är ”stress i allmänhet och digital stress i synnerhet” Sjukskrivningar ökar och det är den psykiska ohälsan och de stressrelaterade symtomen som står för ökningen. Forskning visar att ständig uppkoppling och tillgänglighet har negativ effekt på vår hälsa exempelvis stress, kognitiva störningar, koncentrationssvårigheter, känslomässig likgiltighet, minnesförlust, sömnströringar, och oro, listan kan göras lång.

Vi behöver alla jobba på att hitta vårt förhållningsätt i det ständigt ökande digitala flödet, och vår digitala strategi för att kunna hantera den digitala stress som många av oss upplever både i arbetslivet och privat.

Vi behöver träna oss i att hitta fokus och bli mer närvarande i varje stund, i varje möte, på arbetet, med vår partner, våra barn och vänner och vi kan också bli mer effektiv och mindre stressad, för vi hinner det vi ska, när vi gör en sak i taget, istället för att ”flacka och lacka” mellan våra skärmar, vi kan helt enkelt träna oss att hitta balans både ”online” och ”offline”

Behovet av ett ”skyddsombud” för vårt välbefinnande är ett faktum och vi behöver alla bli medvetna om att vi kan träna oss på att bli vårt eget ”huvuds”  skyddsombud i denna digitaliserade värld.