Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/din-replik-ett-bevis-pa-vad-jag-forsoker-beskriva/

DN Åsikt

DN Åsikt. Din replik ett bevis på vad jag försöker beskriva

Per Kjellkvist lyckas medvetet eller omedvetet på ett humoristiskt sätt fånga hela poängen med mitt tidigare inlägg.

Per Kjellkvist, jag vet inte om jag förstår din ståndpunkt. Endera är den medvetet ironisk, eller så utgör den ett lysande bevis på det jag försöker beskriva. En djupt rotad social indoktrinering. Eller så kanske det ingår i antikvariens intresse att bevara gamla strukturer och tankesätt?

Du anser att om man redovisar köldrekord i Naimakka så ska ”norrlänningarna” vara glada att de omnämns? Du vill inte i förväg veta att det ska bli "Norrlands" varmaste dag i Österforse så att du kan åka till Monkelasudden i Viksmon och bada? Om du läst min artikel så bör du förstå att det var prognoserna jag avsåg, inte historik i form av temperaturrekord.

Du forsätter med att generalisera om norrländska dialekter som om de går att jämföra med Skånes dialektala flora. Skåne är ett län, som är i princip exakt lika stort som Strömsunds kommun, som i sin tur är en av åtta (!) kommuner i länet Jämtland. Kan du med samma lätthet räkna upp antalet dialekter i Jämtland? Kan du med hänsyn till vart du bor skilja på "Jönselmåle", "Graningska" "Tåsjömåle" och hur folk pratar i Härnösand?

Din fortsatta argumentation över "sörlänningarnas" divergerande dialekter och identiteter är ett mycket bra exempel på hur det oftast låter när "norrlänningen" försöker bryta sig ur sin påtvingade identitet.

I slutändan blir detta ett demokratiskt problem, när folkvalda anser sig ha vart i fjällen då de vart i Mora, och tror att de satsat på "Norrland" när de satsat pengar i LKAB.