Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/djurhallningen-fungerade-battre-forr/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Djurhållningen fungerade bättre förr”

Foto: Emil Langvad/TT

INSÄNDARE. När jag avslutade min över 20 år långa karriär som djurskötare i början av 00-talet fanns det en heder i att skapa en god hälsa i den besättning man arbetade med. Men utvecklingen går åt fel håll, skriver Thomas Lennartsson.

Med ett förflutet som lantarbetare i mjölkproduktionen såg jag ”Uppdrag gransknings” reportage om Arlagården med upprörda känslor. Men jag är tyvärr inte förvånad. Att denna djurhållning är möjlig i dag betyder att utvecklingen går åt helt fel håll.

När jag avslutade min över 20 år långa karriär som djurskötare i början av 00-talet fanns det en heder i att skapa en god hälsa i den besättning man arbetade med. De viktigaste föresatser beträffande djurhälsan var:

• Ett gott hull.

• Snabbt omhändertagande av sjuka djur.

• Rena djur.

• God hygien rent allmänt i och runt mjölkning och foderbord/foderautomater, liggplatser, tillgång till strö och utgödsling.

• Färskt foder och vatten.

Listan kan fortsätta, men det jag vill framhålla är att det då fanns en fungerande kontroll av att allt stod rätt till. Det var utbildad personal med ett djurintresse och seriösa djurägare var anslutna till Svenska husdjursällskapet för seminering, avelsplan, foderprover och foderstater.

Det gjordes kontroller av mjölken, och dessutom hade man regelbunden kontakt med veterinär. Dessa kontroller har tydligen kringgåtts i detta fall.

Jag vill hävda att det man ser i ”Uppdrag gransknings” film från ladugården är frukten av en medveten politik av inte minst Lantbrukarnas riksförbund, och det faktum att Sverige lyder under EU:s jordbrukspolitik. Det är inte längre lika intressant att ha en hållbar produktion på sikt, utan man har vant sig vid ett kortsiktigt tänk.

Att varken Arla, Lantbrukarnas riksförbund eller länsstyrelsen lämnar en egentlig kommentar visar ju att det någonstans i detta måste ligga ett systemfel.