Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/djurrattsaktivism-inom-myndigheter-hotar-landsbygden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Djurrättsaktivism inom myndigheter hotar landsbygden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hot mot lantbrukare och djurägare kommer inte bara från djurrättsaktivister. I myndigheter som länsstyrelsen är djurrättsaktivism utbredd och rättssäkerheten ofta satt ur spel. Det får svåra konsekvenser för landsbygden. Nu krävs stärkt rättssäkerhet.

Medier har nyligen uppmärksammat hot som riktas mot Sveriges djurägare och bönder. Heder åt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och de lantbrukare som äntligen vågar berätta om den skräck de lever i.

Vad politiker och LRF dock inte uppmärksammar är att extremism och juridisk aktivism är utbredd inom myndigheter. Länsstyrelsens djurskyddskontrollanter har enorm makt. Deras maktutövning omfattas inte av den rättssäkerhet man förväntar sig i en demokrati.

Kontrollanter tar tjänstemannabeslut om administrativa åtgärder med horribla konsekvenser för djur och djurägare. De kan utfärda livslånga djurförbud, omhänderta djur och avliva dem utan att det finns vanvård eller misskötsel från djurägarnas sida. De tvingar sig in i bostäder utan stöd av husrannsakan.

Lagar och föreskrifter som kan tolkas fritt, kombinerat med ett i det närmaste obefintligt tjänstemannaansvar, ger stora befogenheter till enskilda djurskyddskontrollanter. Kontrollanterna kan driva en egen agenda med följd att rättssäkerheten utraderas. Det kan handla om en konflikt mellan tjänstemannen och djurhållare, eller att den förre helt enkelt anser sig ha ett djurrättsaktivistiskt uppdrag.

Detta är inte detsamma som att säkerställa ett gott djurskydd. Däremot innebär det, precis som djurrättsaktivister är ute efter, att djurhållning både för sällskapsdjur och lantbruksdjur riskerar att upphöra på sikt. Djurägare får djur omhändertagna och avlivade. De blir utpekade som djurplågare. De får livslångt djurförbud, vilket går att att jämställa med näringsförbud, och blir ekonomiskt utblottade. De anklagas för brott, men får aldrig sin sak prövad i domstol.

Resultatet blir att fungerande företag förstörs, friska djur avlivas och familjer görs bidragsberoende. Svenskt djurskydd är något vi ska vara stolta över, men ett starkt djurskydd kräver stark rättssäkerhet så det inte går över till aktivism. Länsstyrelserna är i dag det kanske största hotet mot Sveriges landsbygd, självförsörjning, rätt till egendom, djur och djurägare.

Myndigheten belönar tjänstemän som är duktiga på att hitta så kallade brister och fakturera, men saknar utbildning att känna igen ett välmående djur. Kontrollanterna har befogenhet att godtyckligt kontrollera, döma och verkställa sina egna beslut utan att de behöver ta ansvar för följderna av sina beslut.

Kombineras det med en aktivistisk agenda är katastrofen ett faktum. Om detta måste vi också prata.

Medförfattare: Arne Forsling, ordförande i Djurägarna Sverige.