Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/doden-skjuts-upp-in-absurdum/

DN Åsikt

DN Åsikt. Döden skjuts upp in absurdum

Släpp gamla värderingar. Vi lever i nya tider.

Det är gamla religiösa fornlämningar som styr. Att livet är heligt i ett civiliserat civilt samhälle har varit en adekvat etisk kompass som haft sitt berättigande. Nu råder andra förutsättningar.

Jag är 62 år. Den senaste fjärdedelen av mitt liv har jag råkat ut för en blodförgiftning som ledde till generell organsvikt och ett kortare hjärtstillestånd. Något år senare upptäcktes en snabbväxande tumör i levern vilket krävde transplantation snarast möjligt. Jag anser mig ha rätt att uttala mig i frågan.

Medicinska vetenskapliga framgångar, läkemedel som förlänger livet, snart kroppsegna odlade organ som immunförsvaret tolererar, ökande medellivslängd – listan på livsförlängande förutsättningar kan göras omfångsrik. Gott så, kan man tycka spontant. Men det som glöms i ett samhälle som blivit överrationellt och teknologidyrkande är det enkla.

Livskvalitet. Ett liv upprätthållet för upprätthållandets skull men som saknar all livskvalitet är ett svek mot såväl människan som mot livet och döden. Värdighet blir svår, för att inte säga omöjlig, att upprätthålla när omgivningen dessutom knäar under den nya ”sköna” världens stressande villkor. Naturlig död blir sällsynt.

Vi får inte bestämma allt i våra liv. Ge människan den självklara rätten att åtminstone få bestämma över sin död. Ett ”avskedskort” likt donationskort, utfärdat i vuxen ålder och vid dokumenterat sinnenas fulla bruk, kan vara en väg. Andra vägar kan tänkas. Annars kommer vi inom femtio år ha överfulla väntestationer med levande döda.