Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dodshjalp-maste-stoppas-for-att-bevara-mansklig-vardighet/

Insändare

Insändare. Dödshjälp måste stoppas för att bevara mänsklig värdighet

Protester i Bryssel 2014 mot lagen som tillåter aktiv dödshjälp. Foto: Virginia Mayo/AP
Protester i Bryssel 2014 mot lagen som tillåter aktiv dödshjälp. Foto: Virginia Mayo/AP

Dödshjälp hotar allt mänsklig värdighet och den självklara rätten till ett värdigt slut och en värdig död. Låt oss bevara Sverige från denna inhumana människosyn.

De som förespråkar dödshjälp talar ofta om att få dö med ”värdighet”, som om en giftinjektion skulle garantera ett värdigt slut på livet. Mindre ofta talar de om det branta stup där de länder, som redan infört dödshjälp och läkarassisterat självmord, befinner sig.

Att situationen i Nederländerna och Belgien är så mörk att till och med läkare, som själva förespråkat dödshjälp, sätter ner foten är väldokumenterat. Dödshjälp ges till barn, till unga med psykiska diagnoser och till dementa, i minst ett dokumenterat fall under tvång. Theo Boer, som är professor i etik vid det teologiska universitetet i Kampen och stod bakom lagstiftningen 2002 samt satt i landet övervakningskommitté för dödshjälp mellan 2005 och 2014, anser att omfattningen är för bred och att döden blivit alltför yrkesmässig.

Nu visar sig samma moraliska uppluckring i Kanada. Efter bara två år med legaliserad dödshjälp i Kanada visar den tredje rapporten om lagen en markant ökning med sammanlagt 3.714 rapporterade fall av dödshjälp.

2017 avled nära 2.000 personer genom dödshjälp och sedan provinsen Quebec, som var först med att legalisera, införde dödshjälp i december 2015 har 3.714 personer valt detta sätt att dö. Det innebär att antalet som väljer dödshjälp före livshjälp ökar stadigt, och även snabbt; under 2017 var det över 200 fler som avled genom dödshjälp under andra halvåret än under det första.

Men är det då alltid ett frivilligt val? Inte nödvändigtvis. Tidigare i år stämde 42-årige Roger Foley sjukhuset i staden London, Ontario, eftersom han vid upprepade tillfällen nekats (lagstadgad) vård i hemmet. I stället för vård blev han erbjuden läkarassisterat självmord. Han har själv dokumenterat det hela i två ljudinspelningar som han skickat till den kanadensiska TV-kanalen CTV News. Hur många fler har ställts inför samma val som Roger Foley? Dödshjälp – eller ingenting. Då talar vi inte längre om frivillighet utan om övertalning och till och med tvång.

I rapporten konstateras att en del ansökningar om dödshjälp har fått avslag eftersom patienten inte varit vad som kallas beslutskompetent, eller döden inte helt förutsägbar, vilket krävs enligt lagstiftningen. Men hur länge kommer dessa begränsningar att finnas kvar? Redan i dag diskuterar man i Kanada om möjligheten att tillåta att man ska kunna besluta om dödshjälp i förväg, i fall man i framtiden drabbas av demens och den amerikanske bioetikern Wesley K Smith förutspår att begränsningarna för dödshjälp inom kort kommer att tas bort.

Det är just sådana faktorer som gör att det blir allt viktigare att värna livshjälp och säga nej till ovärdig dödshjälp. Oavsett hur seriöst regelverket ter sig till en början, när lagstiftningen ska formuleras, så fungerar inte dödshjälp i praktiken. Om det vittnar allt fler och värre exempel från de länder som infört det. Dödshjälp istället för livshjälp. Dödshjälp istället för vård. Just det som dödshjälpsförespråkarna alltid och ständigt påstår är omöjligt och otänkbart praktiseras i dag i demokratiska länder inte helt olikt vårt eget. Och det är oerhört naivt att tro att det skulle bli annorlunda i Sverige.

Efter bara två år har Kanada omfamnat dödskulturen på samma huvudlöst entusiastiska sätt som man gjort i Belgien och Nederländerna. Dessa länder befinner sig inte längre på ett sluttande plan utan halvvägs utför ett brant stup, som hotar allt mänsklig värdighet och den självklara rätten till ett värdigt slut och en värdig död. Låt oss bevara Sverige från denna inhumana människosyn.