Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dodssjuka-husdjur-behandlas-mer-humant-an-dodssjuka-manniskor/

Insändare

Insändare. Dödssjuka husdjur behandlas mer humant än dödssjuka människor

Husdjur som är dödssjuka behandlas mer humant än lidande människor. Det är orimligt – och nu måste lagstiftningen göras om.

Det är svårt att begripa hur motståndare till dödshjälp (eller som jag helst vill beskriva det: ett självvalt och värdigt avslut på livet) kan argumentera för att det skulle kränka livet självt, som vi alla fått till skänks. Det argumentet är för mig ett typexempel på dubbelmoral. För de flesta tänkande människor är, tror jag, det svåra lidandet i livets slut av större betydelse än livet själv. 

Alla som har husdjur har ett ansvar enligt lag att se till att djuret inte lider. Om ens älskade husdjur blir sjukt eller råkar ut för någon olycka och alla medicinska behandlingar är uttömda är man enligt svensk lag pliktig att göra det som är det allra mest humant: att låta djuret somna in.

Jag är helt övertygad om att en majoritet av nejsägarna till dödshjälp till svårt lidande dödssjuka människor håller med mig på denna punkt. En veterinär som motsätter sig dödshjälp till sådana djur blir straffad enligt svensk lag. En läkare som ger samma dödshjälp till en döende och svårt lidande patient blir av med sin legitimation.

Detta är dubbelmoral och hyckleri.

Låt människor ha samma val att få be om det mest humana och naturliga, att få somna in, om vi lider helvetets alla kval – oavsett om man är dödssjuk, lider av outhärdliga kroniska och icke-behandlingsbara smärtor eller om man lider av mångåriga, obotliga psykiska lidanden.