Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/domande-attityd-gor-att-overviktiga-inte-soker-vard/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Dömande attityd gör att överviktiga inte söker vård”

Foto: Thomas Karlsson

Sjukvårdsutbildade har ett stort ansvar när de beger sig in i debatten om ämnen utanför deras yrkesområde som feminism. När man använder sin auktoritet kan det skrämma bort överviktiga från att söka den vård som de behöver, skriver läsaren Linnéa Regnlund.

Jag har i många år varit i behov av vård. I egenskap av patient reagerar jag ofta på hur vårdutbildade människor använder sin auktoritet i medier. Vad de väljer att säga och vilka saker de tycker är viktiga nog att använda sin titel för att stryka under är sällan det jag önskar att de valde.

Det senaste jag reagerat på är insändaren ”Feminism bör stå för sunda kvinnliga kroppar” på DN Åsikt. Det jag önskar att de i stället sagt är följande:

”Vi vet att övervikt kan bero på många olika saker, som till exempel vilka genetiska förutsättningar du har, medicinering, hormonella obalanser, ätstörningar (även svält) och inte minst att du kan ha en historia av bantning, som faktiskt ofta gör att man i slutändan går upp mer i vikt.

Vi kommer inte döma dig eller möta dig med förutfattade meningar. Vi utgår int från att du har dålig karaktär, är ansvarslös, lat eller inte försöker.

Vill du ha hjälp med att ändra dina vanor ska vi försöka hjälpa dig med det. Vill du komma igång med träning eller träna mer ska vi försöka hjälpa dig med det.

Söker du vård för något annat hjälper vi dig självklart med det. Vi ska inte stirra oss blinda på din vikt. Att fokusera på vikten vad du än söker vård för tycker vi som är professionella inte är okej.

Du kan vara trygg hos oss. Du kan lita på att du får ett bra bemötande. Du kan lita på att vi vet vad vi sysslar med, men utan att för den delen tro att vi vet mer om dig än du själv gör.

Du är välkommen till oss när du behöver hjälp, vilken storlek du än är. Vi beklagar att du ens behövt tänka att det skulle kunna vara på något annat sätt.

Påförande av skam, skuld och att bli dömd av någon med den auktoritet som vårdpersonal har är ingen bra början på förändring eller faktiskt på något alls. Det riskerar bara att öka självhat och andra destruktiva tendenser, och dessutom kan problem bli värre om du inte söker hjälp när du behöver.

Har du varit med om sådant lovar vi att göra vad vi kan för att du ska kunna ta dig förbi det och bli trygg med oss och att vi vill hjälpa, inte döma.”

Vad författarna till insändaren väljer att säga är något helt annat. Självfallet får personer med vårdutbildning ha åsikter även inom andra områden, till exempel vad feminism är och vad feminister bör syssla med.

Det är också helt okej att bli upprörd över saker. Problemet blir när man använder auktoriteten som finns i en utbildning och titel och samtidigt låter sin personliga upprördhet bli det viktigaste.

Något som borde vara viktigare är att inte förstöra patienters förtroende, inte bidra till att människor drar sig för att söka vård. Att förmedla att det vi kan förvänta oss är en dömande attityd är något av det sämsta man kan göra.

När någon inte söker vård kommer ingen hjälp att kunna ges, och dessutom är det ett svek mot den lojalitet med patienter som alla med vårdutbildning borde ha.

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.