Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/du-ar-inte-oskyldig-bara-att-du-tillhor-ratt-kon/

Insändare

Insändare. Det är lika illa när kvinnor kränker

Foto: Alamy
Foto: Alamy

#Metoo-kampanjen har visat upp mängder av manligt förtryck – men kvinnor förtrycker också. Bara för att du tillhör rätt kön betyder det inte att du är oskyldig till maktmissbruk.

#metoo. Jovisst, jag har också blivit tafsad på. Förnedrad och kränkt fler gånger än vad jag varit medveten om. Av killar. Det är för jävligt. Men det som har satt djupast spår hos mig var det en annan kvinna utsatte mig för.  En kvinna som utnyttjade sin maktposition med att mobba, frysa ut och förnedra mig. Hon var min chef.

Men detta med kvinnligt förtryck började långt tidigare. I femte klass var vi ett gäng på tre. Inte som de tre musketörerna som hade mottot ”En för alla och alla för en” utan bara tre tjejer där en var den outtalade ledaren. På måndagen bestämde hon att vi inte skulle svara när den tredje tjejen pratade med oss. Vi skulle inte titta på henne och så fort hon vände sig bort skulle vi sticka. Hon var så klart förtvivlad .

På tisdag var det min tur. De två andra tjejerna kommenterade mina kläder, hur fula dom var och hur konstigt jag pratade. Jag släpade mig tio steg bakom dem och hoppades att dagen skulle ta slut så jag kunde tas till nåder igen på onsdag. Detta pågick i hela femte och sjätte klass och bra dagar kunde vi umgås alla tre samtidigt. Om tjejen i ledarpostionen ville.

Jag önskar att jag var äldre när jag var yngre. Att jag kunde gå fram till ledaren då och säga att hon skulle söka hjälp för sitt sviniga beteende. Att det inte är ok att uppföra sig så.

Det går inte att starta en Facebookgrupp där kvinnor ställer upp och berättar hur kvinnliga tv-profiler, journalister eller chefer förnedrat och kränkt dem.  Det går ju inte riktigt att ta på. Förtryck av detta slag går inte att filma med mobilen. Drevet går inte när en kvinnlig chef tyranniserat en hel avdelning genom maktmissbruk. Visat brösten på fimafesten eller tafsat på din man på kräftskivan bara för att hon kan. Jag har sett fler kvinnor gråta på toaletten på grund av att den kvinnliga chefen varit rent för jävlig än för att en manlig kollega varit för närgången.

Du hänger inte ut en kvinna med bild eller namn. Eller jo förresten, om hon köpt en Toblerone på företagskortet  – för där går verkligen gränsen. För kvinnor med.

Missförstå mig rätt. Jag föraktar ALLA personer som genom maktmissbruk förtrycker, förnedrar och trakasserar medmäniskor. BÅDE män och kvinnor. Det handlar inte så mycket om kön som det handlar om respekt för andra.

Rannsaka dig själv. Du är inte oskyldig bara för att du tillhör rätt kön. Man eller kvinna. Du får INTE förnedra eller kränka NÅGON. Man eller kvinna.