Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/du-valjer-hur-du-vill-leva-som-cancerpatient/

DN Åsikt

DN Åsikt. Du väljer hur du vill leva som cancerpatient

Visa för omvärlden att livet är mycket mer värt än en eller två bröst. Vänd din besvikelse i att ha fått cancer till njutning av det liv som du har fått på nytt. Var glad att du bor i ett land som har råd att bjuda dig på bästa medicinska lösningar för din sjukdom.

Om du inte gillar sminkkursen, lämna den nu! Jag sminkar mig varje dag. Inte så professionellt och ofta ser sminket ej lika ut på höger och vänstersidan – jag har fått dålig syn efter cellgiftsbehandlingar. Jag sminkar mig för att se friskare ut, jag är inte offer till min cancer och vill inte att cancern definiera mig. Jag är väldigt mycket mer än min sjukdom.

Jag har haft cancer länge men snart är min resa över. Jag skulle gärna erbjuda en och 3/4 del av brösten som är kvar om det hjälpte mig att leva. Jag kan tänka mig att gå skallig resten av livet om jag kunde vara med min familj och vänner en längre tid men min bröstcancer har spridit sig. Det betyder att jag har bestämt att njuta av varje dag av mitt liv. Vissa dagar är jag så trött att döden känns riktig välkommen men sedan tänker jag på en kram från min son, ett gott skratt med min syster och då vill jag leva en extra dag till.

Du kan inte vrida tillbaka tiden för att få dina bröst tillbaka. Du är en riktig kvinna oavsett bröst, ben, syn och hörsel. Njut av dina Dior-produkter eller ge var och en som present till anhöriga. Prata med kursledarna så kanske de kan hitta ljusare nyanser. Annars gå och köp nya. Om du accepterar din cancer, så kommer folk acceptera dig trots din cancer och mer än gärna hjälpa dig med färger och former.