Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dubbdack-raddar-manga-liv-i-trafiken/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dubbdäck räddar många liv i trafiken”

Dubbdäck är nödvändigt även i södra Sverige, anser insändarskribenten. Foto: Erik Johansen/TT

Att förbjuda dubbdäck söder om Dalälven är ett dåligt förslag. Av egen erfarenhet är friktionsdäck ingen bra idé på Västkustens isiga vägar, skriver läsaren Peter Sundberg.

Rätta artikel

Björn Sandberg skriver i en insändare att han vill förbjuda dubbdäck söder om Dalälven (28 mars). Han har nog aldrig kört bil på Västkusten. 

Längs Sveriges västra kust, med Skageraks och Kattegatts salta vatten som närmsta granne, uppträder ibland en halka där vägen ser och verkar helt torr och ren ut men i själva verket har en tunn skorpa is över sig. Vid det väglaget hjälper inga friktionsdäck, dubbfria vinterdäck, i världen. 

Jag kör själv på friktionsdäck sedan två säsonger tillbaka. Man märker att denna förrädiska is finns när bilen börjar kana i sidled på en helt flat och rak väg. Detta år blir det sista med friktionsdäck för min del.

Björn Sandberg skriver att mellan 200 och 300 liv skulle kunna sparas utan dubbdäck, då dammet från däcken är skadligt för människors hälsa. Men användandet av dubbdäck minskar antalet olyckor, och till följd av detta dör och skadas färre i trafiken.

Det kostar 3 miljarder kronor att reparera vägar som slits på grund av dubbdäck. Tja, det är dyrt att bygga billigt. Bygg rätt från början så får man i slutändan en lägre nota.