Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dubbla-svek-om-loof-och-bjorklund-gar-ihop-med-lofven/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dubbla svek om Lööf och Björklund går ihop med Löfven”

Affischer från årets valrörelse.
Affischer från årets valrörelse. Foto: Erik Simander/TT

Om C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund skulle acceptera en S-ledd regering gör de sig skyldiga till dubbla svek mot väljarna eftersom Vänsterpartiet då ges ett avgörande inflytande, skriver läsaren Ulf Graneborg.

Rätta artikel

Det regeringsunderlag som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan tänkas få ihop till statsministeromröstningen den 5 december med honom själv som kandidat är den tidigare koalitionspartnern Miljöpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna, som båda redan verkar stå med en fot i det rödgröna lägret.

Det skulle innebära en minoritetsregering med 167 mandat som skulle bli helt beroende av Vänsterpartiet med 28 mandat. Att V-ledaren Jonas Sjöstedt skulle ge sitt stöd till en sådan konstellation är inte alldeles självklart med tanke på det hårda tonläget mellan honom och Annie Lööf.

Särskilt den senare har i skarpa ordalag pekat på Vänstern som ett ytterkantsparti som på grund sina odemokratiska rötter liksom SD bör blockeras från allt politiskt inflytande. Socialdemokraterna har under den gångna mandatperioden haft ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet, och man kan förmoda att V kommer att ställa hårda krav på en fortsättning samt att även i den nya riksdagen få genomslag för sin bostadspolitik och ett förbud för vinster i välfärden.

Säkerligen måste C och L kompromissa och till en del frångå den politik man gått till val på för att säkra Vänsterpartiets stöd.

Med ett sådant scenario skulle såväl Annie Lööf som Jan Björklund göra sig skyldiga till ett dubbelt svek – dels löftet till väljarna att hålla ihop Alliansen med Ulf Kristersson som statsminister och dels löftet att isolera Vänsterpartiet.

Dammluckorna för en förödande svekdebatt kommer att öppnas om Löfven med hjälp av de båda avhopparna lyckas få riksdagens förtroende.