Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dumt-angrepp-av-bjorn-soder-pa-greta-thunberg/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dumt angrepp av Björn Söder på Greta Thunberg”

Riksdagsledamoten Björn Söder talar på Sverigedemokraternas valkonferens i fjol. Foto: Urban Andersson/TT

INSÄNDARE. Riksdagsledamoten Björn Söders angrepp på klimataktivisten Greta Thunberg är dumt. Klimatförnekaren bör dock tas på allvar med tanke på att SD i opinionsmätningarna är näst största parti, skriver Hans Degerman.

Björn Söder var riksdagens andre vice talman 2014-2018. Numera är han riksdagsman och ordförande för Sverigedemokraterna i Kristianstads kommun.

Tisdagen den 15 oktober under ett fullmäktigesammanträde övermannades han tydligen av ett starkt behov av att bli exponerad i riksmedier igen. Han valde att angripa den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och beskrev klimatkrisen som en stor ”en stor bluff”.

”Det är fruktansvärt att se hur en sårbar tonåring utnyttjas av cyniska vuxna”, sade Söder. Han liksom alla andra som ger sig på Thunberg använder ofta detta argument för att förminska henne och hennes gärning.

Något bevis på att så är fallet har inte presenterats. Sanningen är att hon med sitt skarpa intellekt och goda kunskaper i engelska började läsa in rapporter från FN:s klimatpanel IPCC. De mörka utsikterna för henne och hennes generation och bristen på åtgärder för att hejda den klimatkatastrof som vi redan börjat känna av, gjorde henne alltmer nedstämd.

Till slut inledde hon i fjol en hungerstrejk vid 15 års ålder. Hon ville inte leva längre. 

Hungerstrejken drev hon så långt att hennes föräldrar sade till henne att om hon skulle dö, så skulle det leda till stor sorg för hennes föräldrar, släkt och vänner, men inte påverka kampen mot klimatkatastrofen. Om hon valde livet skulle hon däremot kunna bidra till att hejda skadorna från klimatförändringarna.

Med det beskedet och inför hotet att bli inlagd på sjukhus för tvångsmatning avbröt hon sin självsvält. Inför skolstarten i fjol meddelade hon sina föräldrar att hon skulle inleda en skolstrejk för klimatet. Föräldrarna sade att det fick hon ta ansvar för själv.

Vid höstterminens start inledde hon sin skolstrejk på Mynttorget i Stockholm. Att hon skulle vara en marionett för cyniska vuxna är struntprat.

Söder anklagar Thunberg enbart vara alarmistisk och inte lyfta fram lösningar på klimatproblemen. Han har uppenbarligen missat att hon upprepade gånger sagt att det inte är skolungdomar som ska lösa klimatproblemen.

Hon pekar på att det är vuxna som ställt till eländet och därmed också har ansvar att reda upp situationen. Däremot, menar Thunberg, har unga som ska ta över all rätt att kritisera bristen på åtgärder.

”Hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest”, säger Söder om Greta Thunberg, en person som bidragit till att barn, ungdomar och vuxna världen över börjat förstå att klimatkrisen redan har inletts.

Den unga svenskan har fått miljoner människor att manifestera sin oro. Hon har dessutom oförskräckt stått upp för sina åsikter i möten med världsledare i bland annat FN. Det är en bedrift som gett henne flera utmärkelser och kommer att ge henne en plats i historieböckerna.

Söders påstående att klimatkrisen är en bluff iscensatts av forskare från IPCC, FN:s klimatpanel, är så dumt att klockorna stannar. Vilka skäl skulle forskare ha för att ruinera sitt vetenskapliga rykte genom att rapportera felaktigheter under de 30 år som klimatpanelen funnits? Snarare har de ända fram till nyligen underrapporterat för att fossilindustrin gastat om att forskarna är felaktiga och alarmistiska i sina slutsatser.

Söder uppger att hans parti står bakom hans åsikter. I opinionsundersökningar ligger det partiet på andra plats. Vinner SD regeringsmakten i nästa val kan man förvänta sig att Sveriges klimatambitioner minskas rejält och att vi liksom USA drar oss ur FN:s Parisavtal.