Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/earth-hour-visar-att-vi-kan-paverka-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Earth Hour visar att vi kan påverka klimatet”

Earth Hour släckte i fjol ner stora delar av affärsdistriktet i Indonesiens huvudstad Jakarta. Foto: Tatan Syuflana

Manifestationen ”Earth hour” visar att människor tillsammans kan påverka klimatet. Påståenden om att timmen när vi ska släcka ljuset inte har någon betydelse är felaktiga, skriver miljöpartisterna Mia Skiöld och Michael Williams.

Rätta artikel

På lördag är det åter dags för världens största klimatmanifestation – ”Earth hour”. Sedan 2007 har miljoner människor över hela världen släckt lampor under en timme för att visa att klimatförändringarna berör alla och att det är dags för politiker att agera.

Ibland möter man åsikter om att den här timmen med släckta lampor inte gör så stor skillnad när man mäter energiförbrukningen i elnäten. Det ligger förstås ett visst mått av sanning i det eftersom det är stora industrier som slukar störst mängd energi. 

Men ”Earth hour” är långt ifrån meningslös. Klimatet behöver all hjälp som går att få.

Framför allt handlar Earth Hour om hur vi som individer gör medvetna val. En individ blir till miljontals som agerar för planetens och människors bästa under en timme, en och samma dag. Det visar att varje människas val har betydelse. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt.

Vad skulle hända om flera hundra miljoner människor bestämmer sig för att inte använda bilen under en dag varje år? Vad skulle hända om lika många inte shoppade någon ny pryl en dag varje år?

Tänk sedan om en gång om året blir en gång i månaden eller en gång i veckan. Plötsligt är klimatfrågan en global folkrörelse när vi väljer bort att göra något som är dåligt för planeten.

För oss i politiken gäller det att fatta kloka beslut och stifta lagar som gör det möjligt för alla att välja det som är bra för både planeten och människan. Vi röstar i Europaparlamentet för att det ska vara enklare att åka tåg genom Europa. Vi röstar i riksdagen för att det ska vara lägre skatt på arbete och i stället högre skatt på  konsumtion som är skadlig för planeten.

Vi röstar i regionfullmäktige för att kollektivtrafik ska vara fri från fossila bränslen. I kommunfullmäktige röstar vi för att vi ska ha mer ekologisk mat i skolor och äldreboenden så att jordbruket lättare kan ställa om till giftfria, ekologiska odlingar. Vi i politiken ska göra det möjligt men det är vi som människor som agerar tillsammans.

Det är så vi tänker i Miljöpartiet: att rädda planeten är en folkrörelse. Den 30 mars klockan 20.30 släcker vi en timme – för alla människor och för planeten.