Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ebba-busch-thor-maste-ta-avstand-fran-bert-karlsson/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ebba Busch Thor måste ta avstånd från Bert Karlsson”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på förvalsturné med Bert Karlsson i Skövde den 19 mars.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på förvalsturné med Bert Karlsson i Skövde den 19 mars. Foto: Nicklas Thegerström

KD-ledaren Ebba Busch Thor måste ta avstånd från det skandallösa uttalande som Bert Karlsson gjorde när han jämförde behandlingen av Sverigedemokraterna med judarna i Tyskland på 30-talet, skriver centerpartisten Nils-Åke Sandström.

Rätta artikel

Den tidigare Ny Demokrati-ledaren Bert Karlsson, som under valrörelsen arbetade med Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor, sade nyligen i en intervju att behandlingen av Sverigedemokraterna kan likställas med behandlingen av judarna i Nazisttiden i Tyskland. “Då var det judarna, i dag är det SD”, sade han i en intervju med Nyheter24.

Detta är nog det värsta och mest respektlösa uttalande som någon kan göra. Är Bert Karlsson förintelseförnekare eller är han bara okunnig i allmänhet?

Vad tycker Ebba Busch Thor och alla som röstade på henne? När hon tillfrågades ville hon inte uttala sig om sin vapendragare, men det måste hon göra. Är hon lika historielös som Bert Karlsson?

Känner hon inte till hur det gick 1933 när ett rasistiskt parti släpptes fram av aningslösa partier och fick makten att genomföra århundradets största förbrytelser i Europa. Även om Bert Karlsson inte är en person, som någon bryr sig så mycket om, får hans uttalanden inte stå oemotsagda.

Kristdemokraterna måste därför säga vad de tycker. Vad tycker Ebba Busch Thor och vad säger partimedlemmarna om Bert Karlssons uttalande. Vad säger exempelvis den tidigare partiledaren och EU-parlamentarikern Alf Svensson?