Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/effektivt-och-sakert-att-erbjudas-att-traffa-lakare-flera-ganger/

DN Åsikt

DN Åsikt. Effektivt och säkert att erbjudas att träffa läkare flera gånger

Med många korta besök kan vården vara både patientsäker, vänlig och effektiv.

Rätta artikel

Birgitta Wallensten fick träffa en kirurg dagen före operationen. Ett kort möte tydligen. Det innebär att allt var ok. Inga ytterligare frågor från kirurgen om faktorer som skulle kunna påverka om operationen ska göras. Patientens egen inställning är ju viktig, och faktiskt nödvändig enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Inte minst är det viktigt att diskutera eventuella komplikationer, som det alltid finns risk för, även vid enkla ingrepp. Att besöket tog ”ett par minuter” är möjligt – men vanligen tar det längre tid. Det var alltså ett ovanligt effektivt besök. Narkosläkarens besök gick lika snabbt, så tydligen fanns det ingen ökad risk för någon av de bedövningar eller narkos som kunde bli aktuellt. Det är bra, patientsäkert och effektivt.

Operationsdagen satte en läkare ett ”kryss” på rätt kroppsdel, och det är nödvändigt för att minska risken för att fel handled opereras. Det händer att lokalbedövningen inte ”tar”, och då blir det sövning. Att narkosläkaren la en bedövning är väl helt i sin ordning. Och att kirurgen hälsade på senare och frågade om hur det gått. Det var inte bara av vänlighet, utan för att fånga upp en eventuell komplikation. Samma sak upprepades efter två veckor, när en tid gått, läkningen har börjat, och bedövningen som kunnat maskera en komplikation gått ur. Samt att man kunde titta under gipsen.

För mej låter detta som en exemplarisk handläggning; patientsäker, vänlig, effektiv. Man kan ju tänka sej motsatsen: Att inte träffa läkare före operationen, ingen värdering före operationen av allmäntillstånd och bedövningsform, inget kryss, ingen uppföljning. Om då operations- och läkningsförloppet med lite otur inte hade gått så bra - hur skulle vi då ha uppfattat resan genom sjukvården?

Diskussionen om "pinnar" har ingen större förankring i verkligheten. Sjukvårdspersonalen har viktigare saker för sig än att organisera dagen i jakt på någon slags poäng.

Huvudinlägg: Birgitta Wallensten: Slöseri att få träffa läkare så många gånger

Repliker: Per Larsson: Lång resa skulle kunna undvikas med ett telefonsamtal Björn Relefors: Effektivt och säkert att erbjudas att träffa läkare flera gånger