Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/efter-durmaz-attacken-behover-vi-en-tankestallare/

Insändare

Insändare. Efter Durmaz-attacken behöver vi en tankeställare

Den svenske landslagsspelaren i fotboll Jimmy Durmaz läste, uppbackad av övriga spelare, upp ett uttalande före träningen i söndags sedan han utsatts för rasistiska attacker i sociala medier. Foto: Maja Suslin/TT
Den svenske landslagsspelaren i fotboll Jimmy Durmaz läste, uppbackad av övriga spelare, upp ett uttalande före träningen i söndags sedan han utsatts för rasistiska attacker i sociala medier. Foto: Maja Suslin/TT

I helgen spelade Tyskland mot Sverige och attacken mot Jimmy Durmaz lyfte rasismen i Sverige till ytan tydligare än någonsin. Vi i Sverige behöver en tankeställare. Detta är en tankeställare – om en fiktiv framtid 15 år framåt i tiden.

Midsommarfirandet strax utanför Visby avbryts plötsligt av sprakandet från radioapparater. I stället för klassiska sommarlåtar ljuder ett robotaktigt tjutande ljud. Ett ljud som de flesta endast hör den första i månaden då försvaret testar sina sirener. Tjutandet slutar och en monoton röst når de förvånade midsommarkrans-prydda hjässorna.

Rösten informerar om att ”detta är ingen övning”, ryska trupper har utan förvarning iakttagits på flera platser på Gotland och det finns även uppgifter om dödsskjutningar av svenska medborgare. Den glada stämningen byts snabbt ut mot panik. Händer slås för munnar. Skratten och dansen byts ut mot skräck och gråt.

Bilder på hur ryska soldater bränner ner midsommarstänger, skjuter hjälplösa barn i ryggen som blodiga faller mot marken och mammor som våldtas kablas inom några timmar ut i sociala medier och på Aftonbladets och Expressens hemsidor. Inom några timmar har det så militärt strategiskt viktiga Gotland fallit. Det svenska försvaret, som sedan införandet av värnplikten rustats upp, föll på några timmar mot Rysslands överlägsna styrka.

Det framkommer genom amerikanska medier att Rysslands invasion är en del i målet att förbereda det tidigare Sovjetunionen inför ett nytt kallt krig mot USA. Trots Rysslands extrema hänsynslöshet mot den svenska befolkningen får Sverige ingen hjälp från vare sig Nato eller andra nationer.

Några dagar efter midsommarfirandet har Sverige förvandlats till en krigszon. Stockholm brinner, Göteborg har intagits och Malmös Turning torso har sprängts i bitar. Den blonda, blåögda pojkens tomma döda blick, som stirrar in i kameran medan hans blodiga egen-gjorda midsommarkrans ligger bredvid hans kropp, är den virala bild som får hela det svenska folket att inse att flykt från landet är enda chansen till överlevnad. Men vart ska man fly?

Det råder sedan 15 år tillbaka fred i Mellanöstern. Syrien, Iran och Irak har återhämtat sig sedan krigen och har genom demokratiskt valda manliga och kvinnliga politiker byggt upp sina länder till föredömliga moderna samhällen som frodas. Saudiarabiens prins, som sedan 2018 låtit kvinnor köra bil, har arbetat aktivt under lång tid för att skapa ett modernare och mer jämställt samhälle.

Flera politiker i de tidigare krigsdrabbade länder har även prisats för sin kamp för kvinnors rättigheter och sin strävan att skapa ett icke-rasistisk samhälle. Turismen har exploderat i regionerna och det som tidigare var krigszoner har förvandlats till områden med lyxiga hotell och vackra naturområden. Det gamla tidens Mellanöstern är borta och det som tidigare var en plats dit ingen vågade åka är nu världens nya mittpunkt för ekonomisk tillväxt, infrastruktur, turism och demokrati.

Flyende svenska familjer tar sig söderut och många hinner precis ta sig över Öresundsbron innan den stängs av. Danskarna inser att de inte kan ta emot alla de miljoner svenskar som är på flykt. Tyskland vill inte ta emot en enda svensk då deras styrande parti, sedan Merkel förlorade valet, har ingått i ett samarbete med Ryssland och dess ledare. Resterande europeiska länder vänder bort blicken.

Soldater skyddar varje gräns och alla med svenskt medborgarskap får fortsätta sin flykt. Svenska bloggare, influencers, politiker och kändisar vädjar på sociala medier till världens ledare om hjälp och hashtaggen #intevälkomnanågonstans blir synonymt med svenskarnas flykt. Internationella medier uppmärksammar dock ironin i svenskarnas agerande och påminner om hur Sverige sedan valet hösten 2018 stängt alla sina gränser och skickat bland annat alla syrianska flyktingar tillbaka till sitt hemland trots hot om avrättningar och tortyr.

När de första svenska familjerna äntligen efter veckor på flykt anländer till Syriens gräns möts det av en kall hand. De annars så högt värderade passen konfiskeras och flera civilpersoner som protesterar mot svenskarnas ankomst skriker skällsord. Ingen vill hjälpa dem. Familjerna skickas in i inhägnade trånga utrymmen. Erik, som är politiskt aktiv, håller hårt om sin familj. Hans dotter klagar över hur ont i fötterna hon har, vilket inte är konstigt med tanke på att de flytt största delen till fots.

En vit svensk man, som tidigare varit politiskt aktiv och som i sin ungdom tatuerat texten ”stolt svensk” över bröstet avrättas på Aftonbladets tv-sändning för hela världen att se. Rysslands propaganda visar ingen nåd. Ryska ledare informerar omvärlden om, att alla som på något sätt visar svensk tillhörighet kommer att straffas. Alla svenskar med någon politisk tillhörighet avrättas utan rättegång.

Erik Svensson och de resterande svenskar som flytt till Syrien får efter flera dagar utan mat och vatten veta att de kommer skickas tillbaka till Sverige. Medan familjerna trycks in det trånga transportplanet som inte har några sittplatser vänder sig Syriens nye demokratiskt valde premiärminister mot en kamera i direktsändning från tryggheten i regeringskansliet.

Han förklarar att han förstår svenskarnas utsatta situation, men av principiella skäl har man valt att inte hjälpa det svenska folket. En svensk liten pojke frågar sin pappa varför de inte får hjälp, varför de måste åka tillbaka till Sverige? Pappans svar är enkelt. Varför ska dessa människor hjälpa oss när vi inte hjälpte dem?

Just denna fråga vill jag att du som läser ska fundera över en stund. Detta inlägg är varken menat att provocera eller skada. Det är skrivet för att få dig att fundera en stund.

Det du just läst är en möjlig (om ändå osannolik) framtid. Men i mångt och mycket läser du om dig själv. Du läser om en framtid, en verklighet som skulle kunna inträffa. Fråga dig vad denna artikel ger dig för känslor? Vi lever i en tid då medmänsklighet och välvilja blir allt viktigare. Jag vill till och med hävda att vår godhet, sympati och empati är de viktigaste vi kan förespråka just nu.

Vi står inför ett val i höst där människor som ”Erik” behöver vårt stöd. Dessa människor må ha en annan hudfärg, de må ha ett annat namn, de må ha en annan kultur. Men de har samma känslor som du. De känslor du just upplevt genom denna text, är deras verklighet. Om du vill att andra ska hjälpa dig närde du behöver det som mest. Då måste du hjälpa andra när du får chansen.

Det val du gör i höst är den chansen. Det är lätt att ta allt för givet och vända andra ryggen. Men fråga dig själv, om du var Erik, hade du velat att andra vände dig ryggen när du behövde deras hjälp som mest?