Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/egoismen-breder-ut-sig-allt-mer/

DN Åsikt

DN Åsikt. Egoismen breder ut sig allt mer

Religion är inte propaganda, utan för många människor en tröst och trygghet i en allt mer hård värld. Alla kan inte ta sig till ett kyrkorum även om de så önskar. Vilka fler program skall Public service plocka bort?

En fråga jag ställer mig är, varför skall Public Service sluta sända andakter och gudstjänster när det finns så många människor som inte kan ta sig till en kyrka på grund av ålder, sjukdom och funktionshinder. Dessa människor betalar säkert också sin avgift och snart har de inget val då avgiften blir en skatt.

Självklart skall även dessa människors behov tillgodoses. Varför kalla religion för propaganda? Religion kan för många vara en tröst och trygghet i en allt mer otrygg värld. Jag trodde att Marx lära att, "religion är ett opium för folket", var lagt på hyllan. Det hör hemma i kommunistiska diktaturer, och de har sannerligen inte varit eller är något att sträva efter.

Det finns mer eller mindre propaganda i alla TV program som sänds, exempelvis "Go kväll" där man gör om människor, man propagerar för olika kläder, skönhetspreparat, glasögonbågar och frisyrer. Ska det programmet också plockas bort ?

Alla politiska debatter som förs i Public service kanaler kan också uppfattas som propaganda för de olika partierna, beroende på vem som är programledare. Alla programledare är inte skickliga på att maskera sin egen politiska åsikt. Ska dessa program plockas bort ?

Om du som människa inte har behov av någon religion så kan det finnas det andra människor som har det och som inte kan ta sig till ett kyrkorum. Dags att sluta tänka i snäva banor och börja tänka på andra människors behov. Det finns allt för många i dag som lever i sin egen bubbla och tror att resten av världen är till endast för dem.

Huvudinlägg: Daniel Kindstedt: Förlegad trospropaganda sänds i SR och SVT Repliker:

Lars-Eric Magnusson: Public service borde sända alla religioners gudstjänster Göran Aspgren: Kristendomen är inte förlegad Elias Granqvist: Gudstjänst är inte propaganda Mats Mannheim: Varför sända sport i public service?