Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ekologisk-mat-ar-en-bluff-for-bade-halsan-och-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ekologisk mat är en bluff för både hälsan och klimatet”

Grönsaker på den ekologiska matvarukedjan Paradiset i Stockholm.
Grönsaker på den ekologiska matvarukedjan Paradiset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ekologisk mat är en bluff. De är till nackdel för klimatet och saknar positiva hälsoeffekter. I stället måste vi fokusera på att minska köttätandet, skriver läsaren Lars Johansson.

Rätta artikel

Det ekologiska jordbruket innebär att stora mängder skattepengar satsas på en jordbruksform som inte har några fördelar. I en forskningsrapport som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskare utvecklat en ny metod för att beräkna klimatpåverkan från markanvändning, och använt denna metod bland annat för att jämföra konventionell matproduktion med ekologisk.

Eftersom ekologiskt jordbruk ger lägre skördar blir klimatpåverkan från ekologisk mat större än från konventionellt jordbruk.

Det här är inget nytt. Redan 2013 konstaterades detta i rapporten ”Ekologisk produktion och klimatpåverkan” av Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (Epok) vid Sveriges lantbruksuniversitet. Livsmedelsverket landade i samma slutsats i en rapport 2016.

Det finns inga påstådda fördelar med ekologiskt jordbruk som håller för en närmare granskning. Ekologiskt jordbruk brukar påstås bidra till biologisk mångfald. Men 90 procent av den ekologiska åkermarken i Sverige används för att producera djurfoder. 

Studien ”The Biomass Distribution on Earth”, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av boskapsdjur och människor. Djurhållningen och även den ekologiska djurhållningen är det stora hotet mot den biologiska mångfalden.

Om man månar om biologisk mångfald är det mycket bättre att avveckla djurindustrin och satsa på vetenskapligt baserade miljöinsatser för verklig biologisk mångfald. 

Det finns heller ingen seriös organisation som kopplar ekologiska livsmedel till bättre hälsa för konsumenten. Livsmedelsverket förordar i sina kostråd en minskad animaliekonsumtion och mer frukt och grönt på svenskens tallrik och gör ingen rekommendation av ekolivsmedel för hälsans skull.

Det är extremt märkligt och allvarligt att stora summor skattepengar satsas på ekologiskt jordbruk och framför allt djurhållning när vi borde lägga dessa pengar på att avveckla djurindustrin.

I slutet av Epok-rapporten svarar forskarna på varför de tycker att vi ändå ska köpa ekologiskt: ”Kanske är det viktigaste skälet att som konsument välja ekologiskt: att det möjliggör fortsatt forskning och praktisk utveckling av ett alternativt jordbrukssystem". Efter decennier av forskning på ekologiskt jordbruk känns inte detta som ett särskilt tungt argument.

Det är hög tid att i synnerhet miljörörelsen överger ekobluffen. Framtiden är vegetarisk.