Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ekologisk-mat-skyddar-oss-fran-bekampningsmedel/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ekologisk mat skyddar oss från bekämpningsmedel”

Ekologiska bananer i en mataffär i Stockholm.
Ekologiska bananer i en mataffär i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin

Poängen med ekologisk odling har aldrig varit att människan ska få superhälsa, utan att hon i möjligaste mån ska skyddas mot bekämpningsmedel och andra gifter, skriver läsaren Nadja C Rahmings.

Rätta artikel

Jag håller med den kritiska insändaren om ekologisk mat som Lars Johansson skrivit på en punkt - att minska köttkonsumtionen är ett bra sätt att bromsa klimatförändringarna.  Däremot har jag svårt att förstå ilskan mot ekologiskt jordbruk. 

Vi människor går omkring med hundratals främmande kemikalier i våra kroppar just på grund av farliga kemikalier i bland annat bekämpningsmedel. 

Minns ni när butikerna plötsligt började sälja mer ekologiska bananer? (Och att de på grund av den höga efterfrågan bara blev någon krona dyrare än icke-ekologiska.) Det hände när dokumentärfilmen ”Bananas!” avslöjat hur sjuka bananbönderna och deras barn blev av bekämpningsmedlen.

Om man vill veta sanningen om bekämpningsmedel rekommenderar jag Stefan Jarls lysande dokumentär ”Underkastelsen”. Där intervjuas ett stort antal forskare kring ämnet och höggravida Ewa Röse får en chock när hon testas för främmande kemikalier. 

Det är faktiskt också relativt lätt att hitta några av de hundratals forskningsrapporter som visar varför EU vill begränsa kemikalierna vi utsätts för med hjälp av regleringar såsom ECHA och REACH. Det är bara att googla på ämnet eller gå in på Chemical Watch. 

Men tillbaka till frågan: Hur kan det vara negativt att hälla mindre gifter i marken man odlar? 

Poängen med ekologisk odling har aldrig varit att människan ska få superhälsa, utan att hon i möjligaste mån ska skyddas mot bekämpningsmedel och – hör och häpna – att försöka behandla jorden vi lever av, och på, med lite respekt.

Att 90 procent av det svenska odlandet ”ändå bara blir till djurfoder” är en dålig ursäkt för att sluta odla ekologiskt. Om man nu lobbar för mindre köttätande är väl målet att vi ska börja odla mer vegetarisk mat åt oss själva? Och helst då inte i en kemikalieindränkt jord. 

För att slutligen lugna eventuella ”bojkotta ekologiskt”-ivrare: ni har faktiskt de superrika på er sida. Storbönder och matgiganter som Monsanto tjänar mer på att förgifta marken de brukar, så vi som förespråkar vänlighet mot både mark och människa utgör faktiskt inget hot.