Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/elsparkcyklar-det-dummaste-som-uppfunnits/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Elsparkcyklar det dummaste som uppfunnits”

Elsparkcyklister har på kort tid blivit allt vanligare i Stockholms innerstad. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Elsparkcyklar måste vara bland det dummaste som människan uppfunnit. Vi behöver röra oss mer och förbruka mindre el. Dessa fordon ger minskad motion och ökar energiförbrukningen, skriver Eskil Persson.

Ingen som har besökt Stockholms innerstad på sistone kan ha undgått att lägga märke till elsparkcyklarna som har invaderat gator och torg på ett nästan gammaltestamentligt sätt. 

Vi är många som knorrar och muttrar, men de flesta verkar knorra och muttra på lite andra grunder än vad jag gör. Folk verkar mest störa sig på hur de körs och parkeras, att de står och dräller lite här och där.

Nu när det första dödsfallet har rapporterats och skador och trafikregler börjar lyftas fram lär kritikerna få vatten på sina kvarnar. Och jag förstår dem. Invånare som cyklar till jobbet jagas med blåslampa av polisen och felparkerade bilar lappas direkt, medan turister och folk som är för lata för att gå far fram lite hur som helst.

Men en invändning måste jag komma med när det gäller parkerandet, även om den är uppenbar: bara för att en elsparkcykel ligger ner innebär inte det att den som har använt den senast bara slängde den på marken. Den kan ju ha ramlat omkull eller fått en knuff. Alla verkar inte förstå det.

För mig personligen ligger inte problemet i första hand i hur enskilda användare beter sig, och då har jag ändå blivit påkörd av en elsparkcykel som saknade fungerande bromsar. Nej, det som stör mig är hur det här fenomenet får oss människor att framstå som art, ur ett större perspektiv.

Vi måste se bra dumma ut om någon från en annan planet skulle komma förbi. Vi behöver 1) röra på oss mer och 2) minska vår elförbrukning. Och vad gör vi? Jo, vi uppfinner ett helt onödigt transportmedel som går på el bara för att vi inte orkar gå.

Framtida forskare och arkeologer som gräver fram resterna av vår civilisation kommer förbryllat att klia sig i huvudet och undra vad vi höll på med. De kommer inte att få pusslet att gå ihop, det kommer att te sig obegripligt. De kommer att fråga: ”Allt tyder ju på att de visste hur läget såg ut, varför uppfann de elsparkcykeln det sista de gjorde?”

Massutrotningar och skogsbränder i all ära, men elsparkcyklar är ett mycket mer illavarslande tecken i tiden, tycker jag. Framför allt eftersom våra politiker verkar positivt inställda, de som har till uppgift att vända den här skutan och styra in på en klimatsmartare kurs.

Till och med Miljöpartiet tycker att elsparlcyklar är en bra idé. Vi har ett trafikborgarråd i Stockholms stad som tycker att det här är toppen eftersom det är ett ”fossilfritt transportmedel”. Om någon skulle uppfinna och massproducera billiga teleportörer som hade som enda nackdel att de drog ström som en medelstor svensk stad skulle Daniel Helldén fortfarande stå och jubla eftersom det var ”fossilfritt”. Och så smidigt!

Det finns ju hur mycket el som helst, det är väl bara att smacka upp en miljard vindkraftverk någonstans. Vi andra läser i tidningen att det varnas för elbrist i Stockholm redan nu till hösten. Bostadsbyggen är tydligen hotade.

Tänk om det blir ännu värre, tänk om vi tvingas trampa våra cyklar med muskelkraft? Hemska tanke! Ett mardrömsscenario långt värre än den globala uppvärmningen.