Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-familj-kan-ha-tre-olika-socialsekreterare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”En familj kan ha tre socialsekreterare”

Förorten Rågsved i södra Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. En familj med sociala problem i Stockholms förorter kan ha tre olika socialsekreterare. Den fyrkantiga sekretesslagen måste ändras, skriver Lennart Nyström.

Ingrid Skinners beskrivning av svårigheterna med det sociala arbetet i Stockholms förorter i en insändare på DN Åsikt (29 november 2019) stämmer överens med min uppfattning. Jag har under många år arbetat som kontaktperson och kontaktfamilj åt socialförvaltningen i Stockholms stad.

Det jag upplever som det största hindret är den fyrkantiga ”sociala sekretesslagen”. Den leder till att man inte kan samarbeta med skolor, andra myndigheter och ibland även viktiga personer i barns närhet.

Detta gäller framför allt skolan, där en diskussion mellan lärare och socialsekreterare skulle gynna alla parter. En förändring av arbetssätt kanske skulle gynna alla. I dag kan en familj hamna hos tre olika socialsekreterare.