Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-forforisk-ide-men-inte-utan-nackdelar/

Insändare

Insändare. En förförisk idé, men inte utan nackdelar

Risken är att idén medför att det blir svårt att bilda en väl fungerande regering. Detta på grund av att små partier kan få vågmästarroll.

Idén med Single transferrable vote verkar i grunden vettig. Om man till exempel röstar på FI, men samtidigt absolut inte vill ”kasta bort” sin röst om FI inte kommer in i riksdagen. För att man till exempel är emot att en borglig regering skapas. Single transferrable vote innebär då att man kan rösta på FI, men samtidigt säkra upp med ett andra allternativ som till exempel MP, V eller S. Vad kan vara fel med detta upplägg?

Upplägget kan medföra att fler och fler vågar rösta på små partier. Vilket kan öka på utbudet av nya partier som kommer in i riksdagen. Vilket i längden kan medföra att det blir allt svårare att bilda en regeringsduglig regering. Detta på grund av att alla dessa småpartier kan få vägmästarroller var och en för sig eller i kombination. Dessa partier kan därmed få ett inflytande som överstiger deras röstandel med råge.  Risken är även stor att dessa partier blir extrema och blir så kallade ”enfrågepartier”. Vilket blir problematisk parlamentariskt.

Nederländerna har många små partier i sitt parlament och även väldigt svårt att bilda regeringar.

Huvudinlägg: Fredrik Johansson: Medborgare ska inte behöva kasta bort sin röst

Replik: Rolf Strömgren: Var rädd om din röst!